הסדרי נגישות
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתקרן אבי חי



תקציר
המידע בדף זה עוסק במשה מונטיפיורי, אשר פעל במאה ה-19, למען יהודים בעולם ובארץ ישראל. הקים בירושלים את השכונות הראשונות מחוץ לחומות.



משה מונטיפיורי (1784-1885)
מחברת: מתיה קם



 

משה מונטיפיורי - מגן היהודים


האם שמעת על השר משה? לא, אין הכוונה לשר בממשלת ישראל, אלא לשר (SIR) משה מונטיפיורי, נציגם של היהודים, שפעל למען זכויותיהם במדינות השונות וסייע להם בעת רדיפות וגזירות. בשנת 1840 כשנודע למונטיפיורי על עלילת דמשק,* פעל - בהצלחה - לביטולה, ואף קיבל מן הסולטאן הטורקי התחייבות בכתב ("פירמאן") להגנה על היהודים.
שש שנים אחר-כך נסע להיפגש עם הצאר ניקולאי הראשון, בניסיון - שנכשל - לבטל פקודת גירוש נגד יהודים במערב רוסיה, ולסייע לשיפור חייהם של כלל יהודי רוסיה.
כאשר יהודי מרוקו היו צפויים לפרעות בשנת 1863 - פעל מונטיפיורי להשגת כתב הגנה ושוויון זכויות ליהודים. באופן דומה פעל למען יהודי רומניה בשנת 1867 ובמקומות רבים אחרים. גם כשהיה כבר כבן תשעים היה מוכן לצאת בשליחותן של קהילות יהודיות נרדפות.
בפעולותיו למען יהודי התפוצות פעל מונטיפיורי מתוך הרגשת אחווה עם כל היהודים בעולם, ועל-פי העיקרון של ערבות הדדית - "כל ישראל (=כל היהודים) ערבים זה לזה".

* עלילת דמשק: אחת מעלילות הדם שאירעה בדמשק שבסוריה. עלילת דם היא האשמת שקר של נוצרים כנגד יהודים, כאילו היהודים משתמשים בדם נוצרים לאפיית מצות בפסח.




 

עוד על משה מונטיפיורי


הופעה מרשימה הייתה לו למשה מונטיפיורי: הוא היה אדם גבוה (1.88 מ') בעל מראה מעורר כבוד. בחייו הארוכים - 101 שנים - זכה להוקרה ולעיטורי כבוד רבים, בהם - תואר אבירות שקיבל מידי מלכת אנגליה, ויקטוריה, על פעולותיו למען יהודים נרדפים ברחבי העולם.

משה מונטיפיורי החל את דרכו כעובד בחברת מסחר בעיר לונדון, ולאחר זמן - פנה לעסקי בורסה, ונמנה עם 12 היהודים בבורסה המלכותית של לונדון. בגיל 40 פרש מעיסוקיו הכלכליים והחליט להקדיש את כל זמנו לפעילות ציבורית ולהגנה על זכויות היהודים.

למשה מונטיפיורי שמור מקום חשוב בהיסטוריה היהודית של העת החדשה הן בשל פעילותו למען יהודי התפוצות והן בשל תרומתו לפיתוח ההתיישבות היהודית בארץ ישראל.
יום הולדתו ה- 100 היה ליום חג בכל קהילות היהודים, ולציון היום הזה התקיימה בעיר קטוביץ האסיפה הראשונה של חובבי ציון.




 

מונטיפיורי למען היישוב בארץ ישראל


האם היית בשכונת ימין משה בירושלים? האם ראית את טחנת הקמח ואת המרכבה בכניסה לשכונה? המרכבה היא מרכבתו של ה"שר" משה מונטיפיורי, וגם השכונה וטחנת הקמח קשורים לשמו ולפעולותיו.
שבע פעמים ביקר מונטיפיורי בארץ ישראל. ביקורים אלה הניעו אותו לנסות ולהכניס שינויים יסודיים במצבם של היהודים בארץ - ולא להסתפק בתרומות בלבד. במיוחד פעל מונטיפיורי לשיפור המצב בירושלים: הוא הקים בה מרפאה ובית מרקחת, ואף שלח רופא לעיר. כמו כן סייע בהקמת בית דפוס בירושלים, וייסד בה בית מלאכה לנערות - ראשון מסוגו.
בשנת 1860 הקים את "משכנות שאננים" - בית מחסה לעניים שנבנה בשכונה הראשונה מחוץ לחומות. שכונה זו נקראה על שמו - שכונת "ימין משה". את טחנת הרוח בכניסה לשכונה הקים מונטיפיורי על מנת להוזיל את מחירי הקמח לעניים.
גם להתיישבות היהודית בגליל סייע מונטיפיורי: הוא תמך במשפחות יהודיות מטבריה ומצפת שביקשו לעבור להתיישבות חקלאית בגליל - במושבה ייסוד המעלה, לדוגמה.


ביבליוגרפיה:
כותר: משה מונטיפיורי (1784-1885)
מחברת: קם, מתיה
שם  התקליטור: המסע בעקבות הכתר
מחברת: קם, מתיה
תאריך: 1999
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; קרן אבי חי
הערות: 1. המידע שלפניך הוא לקט המבוסס על תוכנית מבחר-תכנית בתרבות ישראל בגישה רב תחומית. התוכנית פותחה בסיוע קרן אבי חי ובשיתוף משרד החינוך. כתבה: מתיה קם.
2. המידע והתמונות במאגר זה מיועדים לשימוש אישי, לצורכי לימוד בלבד.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית