הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיהלמדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים
אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי



תקציר
צ'רלס דארווין (1882- 1809), מגדולי הביולוגים בכל הזמנים, אבי תורת האבולוציה.



צ'רלס דארווין
מחברות: ד"ר סמדר רייספלד; אורנה פרלשטיין


בטבע התחרות האמתית אינה בין הצבי לבין הנמר שטורף אותו, אלא בין שני צבאים, המנסים להינצל משיניו של הנמר. רק הצבי המתאים ביותר יינצל תורת האבולוציה שפיתח דארווין חוללה מהפכה של ממש בתפיסה של האדם את עצמו ואת העולם.

צ'רלס דארווין, שנולד ב- 1809, היה מגדולי הביולוגים בכל הזמנים, ואולי אף הגדול שבהם.

צ'רלס דארווין

גיאולוגיה ובוטניקה
אביו של צ'רלס דארווין היה רופא, ולכן היה זה אך טבעי שגם הוא ילמד רפואה. אבל מהר מאוד הוא נטש את לימודי הרפואה, כשנוכח שאינו יכול לשאת את סבלו של הזולת. הוא החל ללמוד באוניברסיטה גיאולוגיה ובוטניקה. התנהגותו הייתה פרועה למדי, אך למרות זאת מוריו אהבו אותו ולקחו אותו עמם לסיורים בטבע.

מסע לדרום-אמריקה
בהמלצת המורה שלו לבוטניקה הוא הוזמן להפליג בספינה "ביגל" שיצאה לחקור את הצמחים ואת בעלי-החיים בחופי דרום-אמריקה. אביו התנגד לנסיעה משום שדארווין היה אמור לפנות ללימודי כמורה, אך צ'רלס התעקש: לא בכל יום נתקלים בהזדמנות נפלאה כזאת לבצע מחקר אמתי - בשטח ולא בספרייה או במוזיאון.

איי גאלאפגוס - שוני בכל אי
אחד הדברים שהשפיעו ביותר על דארווין היה ביקורו בקבוצת האיים גאלאפגוס. הוא שם לב שבכל אי חי מין שונה של אותו בעל-חיים. אמנם המינים היו דומים זה לזה (בסופו של דבר זהו אותו סוג של בעל-חיים), אך לתדהמתו הוא גילה שההבדלים ביניהם לא היו מקריים: הם התאימו להפליא לסביבת החיים הייחודית של כל אי!!!

כיצד זה ייתכן?
דארווין היה נרעש. הוא חשב: אולי הסביבה של בעל-החיים משפיעה עליו להיות שונה מחברו החי בסביבה אחרת? אך כיצד זה ייתכן? כיצד צמח או בעל-חיים יכולים לשנות את צורתם ואת התנהגותם?

חוק הטבע של מלתוס
ואז קרא דארווין ספר של הכומר מלתוס. בספר נטען שהרעב והעוני בעולם הם חוק טבע: תוצאה של קצב גידול מהיר ביותר של אוכלוסיית בני-האדם לעומת כמות מוגבלת בלבד של מזון.

המסקנות של מלתוס הן:
לא ייתכן, שהמזון יספיק לכל בני-האדם.
על כל אדם לדאוג לעצמו, ומי שלא יצליח בכך - לא ישרוד.

דארווין הרחיב את הרעיון לכל היצורים החיים
דארווין אימץ את הרעיון של "מלחמת הקיום", והרחיב אותו לכל היצורים החיים. הוא הבין שגם פילים, חיפושיות או תולעים מעמידים צאצאים יותר מכפי שהסביבה מסוגלת לפרנס. לכן הצאצאים נתונים כל הזמן בתחרות מתמדת, ורק המוצלחים ביותר שורדים.

הבררה הטבעית
מחשבתו של דארווין הושפעה גם מהיכרותו עם עבודתם של מגדלי צמחים ובעלי-חיים. המגדלים מכליאים (משדכים) זכרים ונקבות ובוחרים רק את הצאצאים בעלי התכונות הרצויות להם. אם כך, חשב דארווין, המגדלים הם שבוחרים מי ישרוד. הם עושים בררה (בחירה) מלאכותית.
ומי בוחר את הצאצאים שישרדו בטבע? תנאי הסביבה הם ש"בוחרים" את בעלי התכונות המתאימות ביותר לסביבה. דארווין קרא לכך: "הבררה הטבעית".

מדוע צוואר הג'ירף ארוך?
דוגמה לבררה הטבעית: מדוע, לפי דארווין, הצוואר של הג'ירף ארוך? - כי הוא מקנה לג'ירף יתרון בתחרות על המזון. לג'ירפים הקדמונים היה צוואר קצר, אך פעם, במקרה לגמרי, נולד ג'ירף בעל צוואר ארוך. ג'ירף מוזר זה הצליח להגיע לעלים הגבוהים ביותר שעל העץ, ולכן השיג מזון שג'ירפים אחרים, בעל הצווארים הקצרים, לא יכלו להשיג. כך דווקא הג'ירף המוזר הצליח לשרוד ולהעביר את התכונה המוצלחת לצאצאיו. הסביבה "בחרה", אם כן, את הג'ירף בעל הצוואר הארוך.

הספר "מוצא המינים" עורר סערה גדולה
דארווין לא מיהר לפרסם את רעיונותיו. במשך 22 שנים מאז שחזר ממסעו, הוא חקר (עשרת אלפים!) מינים של בעלי-חיים ומאובנים, כדי לבדוק ולבחון את תורתו מכל צד. רק אז, בשנת 1859, פרסם את ספרו "מוצא המינים".

הספר עורר סערה גדולה. כל המהדורה הראשונה נמכרה ביום אחד!

הספר הבא "מוצא האדם" - סערה גדולה יותר
בספרו הבא, "מוצא האדם", טען דארווין שהאדם והקופים מוצאם מאב קדמון אחד, דמוי קוף, והוא חולל סערה גדולה עוד יותר.

כיום עיקרי תורתו של דארווין מקובלים על רוב המדענים בעולם.

איש מדע דגול ואדם אציל ורגיש
דארווין היה לא רק איש מדע דגול, אלא אדם אציל ורגיש. הוא דרש ליצור תנאים נאותים להתפתחותו של כל אדם, ובניגוד לרבים מבני דורו, הוא דחה בשאט נפש את ההשקפה שיש ליישם את הרעיון של הישרדות המוצלחים גם על החברה האנושית.
דארווין דיבר על הצורך בחינוך ובהפצה של עקרונות המוסר. הוא דגל, בין היתר, בזכות הלימוד של נשים ובביטול העבדות.

צ'רלס דארווין מת בן 73 בשנת 1882. הוא נקבר ליד ניוטון.

אתרים באינטרנט

http://www.hyperhistory.com/online_n2/people_n2/persons6_n2/darwin.html http://www.literature.org/Works/Charles-Darwin
http://aj.encyclopedia.com/articles/03445.html
http://www.literature.org/Works/Charles-Darwin/origin

ביבליוגרפיה:
כותר: צ'רלס דארווין
מחברות: רייספלד, סמדר (ד"ר) ; פרלשטיין, אורנה
שם  האתר: מט"ר : מדע וטכנולוגיה ברשת
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיה; למדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. מפמ"ר. הפיקוח על הוראת מדע טכנולוגיה; למדע : מרכז ארצי למדע וטכנולוגיה לבתי הספר היסודיים; אוניברסיטת תל אביב. בית ספר לחינוך. המרכז לחינוך מדעי וטכנולוגי
הערות לפריט זה:

1. מתוך המדור: ממציאים ומגלים.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית