הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > חושיםעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > מערכת הנשימה
ראש גדול



תקציר
מה עושים עם האף? נושמים ומריחים. מה עושים אתו הדגים? מריחים בלבד. הנחיריים הם שתי תעלות שנפתחות לאוויר מצדן האחד ומתחברות לגרון מצדן השני.  אך מסתבר שלא כך היה מאז ומתמיד, מאובן חדש מציג את שלב הביניים בין אף עצמאי לאף שבנוי משני זוגות נחיריים חיצוניים.



נדידת הנחיריים : איך התפתח אף שגם נושם וגם מריח?
מחברת: אורלי פיישטר


מה עושים עם האף? נושמים ומריחים (וגם מעקמים). מה עושים אתו הדגים? מריחים בלבד. איבר הנשימה שלהם הוא הזימים. האף במרבית הדגים בני זמננו הוא יחידה עצמאית, נפרד מן הפה והגרון. הוא מצויד בשני זוגות נחיריים חיצוניים. המים נכנסים דרך אחד הזוגות, שמחובר למעין שק שבו נמצאים איברי חוש הריח, ויוצאים דרך הזוג השני. לעומת זאת, לבעלי חוליות יבשתיים (הנחשבים לצאצאים של דג זה), יש זוג נחיריים חיצוני אחד. הנחיריים הם שתי תעלות שנפתחות לאוויר מצדן האחד, ומתחברות לצוואר מצדן השני, במעין נחיריים פנימיים. המבנה הזה מאפשר גם להריח וגם לנשום.

אבל אם נדמה לנו שכך היה מאז ומתמיד, מסתבר עכשיו שלא. כתב העת המדעי NATURE מספר שהחוקרים*, צו מין מסין ופר אנלברג משוודיה, סבורים שבעלי חוליות יבשתיים יכולים גם לנשום דרך הנחיריים ולא רק להריח, הודות לשינוי במבנה האנטומי שחל בדגים כבר לפני מיליוני שנים. הם גילו מאובן של דג בשם 'קניחטיס קמפבלי' (Kenichthys Campbelli), בן 395 מיליון שנים, שיכול לסייע להבין את דרך התפתחותם של הנחיריים האנושיים עד ש'הגיעו' למיקומם הנוכחי. הדג הזה, הם משערים, מהווה נקודת ציון בהתפתחות תעלות האף.

עד לאחרונה היו המדענים חלוקים בדעותיהם בנוגע להתפתחות הנחיריים הפנימיים, הנפתחים אל גרון. היו שסברו שהללו התפתחו מזוג אחד של נחירי דגים ש'נדד' למיקומו החדש בגרון. מאחר שתהליך זה היה הדרגתי, נדרש שלב ביניים שבו הנחיריים היו בתוך הפה. חוקרים אחרים דחו את ההשערה וטענו שהנחיריים הפנימיים התפתחו בשלב מאוחר יותר באבולוציה. שיחזור גולגלות של דגים קדומים מסין שם קץ לוויכוח. במאובן ה'קניחטיס קמפבלי' נפתח זוג הנחיריים השני ישירות לפיו של הדג במרווח שבין שיניו העליונות. זהו בדיוק שלב הביניים שחיפשו עד כה.

נחיריים אלו יוצרים פתח במבנה הלסת העליונה בדיוק באותו מקום שבו עובר מעין "מיתר" שמכיל עצבים וכלי הדם. למרבה הצער מיתר זה לא השתמר במאובנים, ולכן אי אפשר לדעת איך התגבר הדג על הבעיה של קטיעת הרצף על ידי הנחיריים. החוקרים גם מניחים שלשינוי מקום הנחיריים יש קשר ישיר לתופעה של חך או שפה שסועים.

קישור לחדשות בכתב העת NATURE: http://www.nature.com/news/2004/041101/full/041101-9.html

* צו מין (Zhu Min), חוקר מאובני חולייתנים מאוניברסיטת בייג'ין שבסין ופר אנלברג (Per Ahlberg) מהמחלקה לפיסיולוגיה וביולוגיה התפתחותית מאוניברסיטת אופסלה בשוודיה.

קראו עוד בנושא:
האף

ביבליוגרפיה:
כותר: נדידת הנחיריים : איך התפתח אף שגם נושם וגם מריח?
מחברת: פיישטר, אורלי
תאריך: דצמבר 2004 , גליון 50
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית