הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי החברה > גיאוגרפיה > אזורים ומדינות בעולם > המזרח התיכון > איראן
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית


תקציר
על רכס הרי הזאגרוס, מערכת ההרים הגדולה והרחבה ביותר באיראן.



הרי הזאגרוס
מחברת: שושי זינגר


רכס הרי הזאגרוס הוא מערכת ההרים הגדולה והרחבה ביותר באיראן. הרכס משתרע מצפון-מערב לדרום-מזרח, רוחבו מגיע עד 400 ק"מ, ואורכו כ-2,000 ק"מ. גובהם של הרי הזאגרוס נע בין 1,000 ל-4,000 מטרים.

הרי הזאגרוס בנויים בעיקר מסלעי גיר, מאבן חול, ומקירטון.

הטמפרטורה הממוצעת בהרי הזאגרוס בקיץ היא נוחה, 25 עד 27 מעלות, ואילו בחורף יורדת הטמפרטורה אל מתחת לאפס. מקורם של הגשמים היורדים בהרים הוא בגושי האוויר הלח המגיעים לאזור מן הים התיכון. הכמות השנתית של המשקעים הולכת ופוחתת ככל שמדרימים – מ-2,000 מ"מ ל-400 מ"מ בשנה.

בהרי הזאגרוס עובר קו פרשת המים בין הנחלים הזורמים לכיוון מערב ודרום–מערב, ומתנקזים במפרץ הפרסי, ובהם נהר החידקל הזורם דרומה למפרץ הפרסי, והנהרות זאב הגדול, וזאב הקטן, דיילה ועוזיים, המתנקזים אליו, ובין הנחלים המתנקזים לכיוון מזרח וצפון-מזרח, ומתנקזים לאגנים הפנימיים ולמלחות.

רוב האוכלוסייה של איראן שוכנת בעמקי הנהרות ובחלקים הנמוכים של ההרים, בין השאר בשלוש הערים הגדולות באיראן: כתבריז, אִספהן ושיראז.

הגידולים החקלאיים העיקרים באזורים האלה הם גידולי תבואה, מרעה, קנה סוכר סלק סוכר ושומשום. בהרים קיימים גם מרבצי עופרת ואבץ.

ביבליוגרפיה:
כותר: הרי הזאגרוס
מחברת: זינגר, שושי
שם  הפרסום מקורי: הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006
תאריך: 2006
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; ישראל. משרד החינוך. המזכירות הפדגוגית
הערות: 1. אסופת פריטי מידע בנושא הלחימה בלבנון קיץ תשס"ו, 2006. המידע מופק עבור משרד החינוך על ידי צוות הגיאוגרפיה של מטח.
הערות לפריט זה:

1. ייעוץ מדעי: פרופ' ארנון סופר.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית