הפרעושים הם בין הקופצים לגובה הטובים בעולם למרות היותם חרקים מחוסרי כנפיים. אם היה ניתן להקנות לאדם את יכולת הקפיצה של הפרעוש הוא היה מסוגל לזנק לגובה של בניין בן 100 קומות!!! הפרעושים חבים את ניתורם המדהים לחלבון הרזילין שמצוי בקרבם. הרזילין המצוי בבסיס רגליהם (ראו בתמונה) מתכווץ על ידי תנועת השרירים, וכשהוא משתחרר הוא מקנה לשרירי הרגליים אנרגיה עצומה תוך שברירי שנייה. אותו חלבון הוא גם זה המאפשר לחרקים לעוף ולדבורים לנפנף בכנפיהם במהירות הלא נתפשת של 500 מיליון פעמים במחזור חיים אחר.
|
מהטבע לתעשייה |
כעת, בפעם הראשונה בהיסטוריה הצליחו מדענים ממכון המדע והתעשייה האוסטרלי CSIRO, להעתיק מהטבע וליצור דבק כמעט מושלם מרזילין. הרזילין הוא חומר אלסטי להפליא המסוגל לחזור למצבו הקודם לאחר שלחץ רב הופעל עליו והוא מתאפיין באריכות ימים רבה ובעמידות. היכולת לשעתק תכונות אלו לתעשייה ולרפואה עשויה להוביל ליצירת סופר-גומי שישמש בהשתלות של דיסקים בעמוד השדרה, ביצירת שסתומי לב ודם חליפיים ואפילו ביצירת נעליים בעלי סוליות קפיציות במיוחד. זוכרים את הסרט של הפרופסור המשוגע ואת פלאבר, אותו חומר קפיצי שהעניק לשחקני הכדורסל את היכולת להטביע עצמם לתוך הסל יחד עם הכדור?
|
אספקה לחיים שלמים |
לדברי ד"ר כריס אלווין, ראש צוות המחקר, התפתח הרזילין בגוף החרקים במהלך מאות מיליוני שנים עד שהפך לחלבון הגמיש הטוב ביותר הידוע לאדם. לשמחתו הצליחה האנושות להפיק את החומר המאפשר לפרעושים לקפוץ ב'טירוף'.
הגן האחראי על יצירת הרזילין בגוף החרקים 'כבה' עם הגיעו של החרק לבגרות כך שהאספקה שצבר עד אז צריכה לשמש אותו עד סוף ימי חייו. אם ניקח בחשבון את מספר הפעמים שחומר זה צריך להתכווץ ולהימתח במשך מחזור חיים אחד של חרק נגלה שלרזילין יש עמידות מדהימה נגד עייפות החומר.
עמידות זו קוסמת במיוחד למדענים כשמדובר ברפואה אורתופדית. שתלים של דיסקים בעמוד השדרה צריכים להחזיק מעמד ל- 100 מיליון מחזורים, מספר הפעמים הממוצע של הזזת גבנו במהלך תקופת חיים אחת, והרזילין בהחלט יכול לעמוד במשימה זו.
|
שיאים חדשים |
צוות המדענים רשם לעצמו בפיתוח החדש כמה שיאים: מלבד הפעם הראשונה בעולם שבה הופק חלבון רזילין טהור, הוכיחו בדיקות מבנה שהגומי המופק הגיע לגמישות כמעט מושלמת.