הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם
ראש גדול


תקציר
שליש מחיינו עובר עלינו בשינה. מה קורה במוח כשאנחנו ישנים? מתי אנחנו חולמים? ומה קורה כשלא ישנים מספיק?



למה מוכרחים לישון : ומה קורה בגופנו כשאנו ישנים?


שליש מחיינו עובר עלינו בשינה. האם זה לא בזבוז, או שאולי אחרת לא היינו יכולים להמשיך בחיים? קל מאד לזהות אדם ישן. בדרך כלל הוא שוכב, עיניו עצומות, הוא 'חרש' לנעשה סביבו, נשימותיו קצובות ואיטיות, תווי פניו רגועים וגופו נינוח. מידי פעם הוא משנה את תנוחתו כדי להבטיח זרימת דם תקינה לכל אבריו וההבדל בינו לבין מחוסר הכרה הוא שניתן להעירו בעזרת קול רם, או טלטול חזק של הגוף.

מה קורה במוח הישן?

בדיקת גלי מוח מצביעה על כך שכל היונקים חולמים בשנתם. צורת השינה משתנה מחיה לחיה, יש הישנים ביום וערים בלילה ולהפך, יש הנרדמים לפרקי זמן קצרים ויש הצורכים שינה ממושכת. בדיקת EEG מראה שגלי המוח משתנים בהתאם למצב הערנות. אדם ער נינוח משדר גלי אלפא. כשהוא קשוב, משדר מוחו גלי ביתא (המהירים פי שניים מאלו של אלפא), ואילו בעת שינה מופיעים שני דפוסי גל איטיים יותר: גלי תיטא וגלי דלתא. האחרונים מאפיינים שינה עמוקה והם האיטיים ביותר. ככל שהשינה עמוקה, כך איטיים גלי המוח, ולכן קשה כל כך להעיר אדם המצוי במצב גלי דלתא.

שלב החלומות

במהלך הלילה מתרחשת לפרקים תופעה של תנועות עיניים מהירות (REM) כששרירי העיניים מתכווצים ומשתחררים במהירות. אצל רוב האנשים זה קורה 3-5 פעמים בלילה וזה מאפיין את שלב החלומות. ניתן להבחין בתנועה כשמתבוננים בעיני הישן.

אם נעיר אדם כשהוא נמצא בשלב זה הוא יוכל לזכור את החלום שנחלם באותו רגע. מצב השינה הרגיל שלנו (ברובו של הלילה) מכונה NREM שמשמעו Non-REM. אדם זקוק לשני המצבים כדי לחוש שהוא ישן שינה טובה.

מה קורה כשלא ישנים מספיק?

לילה אחד של חוסר שינה עדיין מאפשר לתפקד למרות שמרגישים עייפים, עצבניים ונוחים לכעוס. כשמחמיצים שני לילות שינה מחמיר המצב, קשה להתרכז ומתחילים לעשות טעויות. לאחר שלושה לילות ללא שינה מתערפלת ההכרה ומתחילים להזות הזיות.

מלבד זאת מחסור בשינה יכול לפגוע בגדילה בגיל הילדות והבגרות כי בזמן השינה מופרש הורמון הגדילה אצל ילדים. גם חומרים כימיים שחיוניים למערכת החיסון מופרשים בזמן השינה וחוסר שינה עלול לפגוע במערכת החיסונית של הגוף.

איך הטבע כופה עלינו לישון?

יש מספר תיאוריות באשר לצריכת השינה של גופנו, אך אף אחת לא מצליחה להסביר את התופעה במלואה. אחת התיאוריות טוענת שהגוף זקוק לזמן לתיקון השרירים והרקמות ולשיקום התאים. לפי תיאוריה אחרת מאפשרת השינה למוח לארגן ולאחסן את הזיכרונות. השינה גם מפחיתה את צריכת האנרגיה של הגוף ובכך משמרת אותה. צריכת שעות השינה משתנות עם הגיל. תינוק שזה עתה נולד ישן כ- 20 שעות ביממה, בגיל ארבע יורד הממוצע ל- 12 שעות שינה ובגיל 10 מגיע ל- 10 שעות. מבוגרים צורכים כ- 7-9 שעות שינה ואילו קשישים מסתפקים בדרך כלל ב- 6-7 שעות שינה בלבד. מספר השעות משתנה מאדם לאדם לפי צריכת גופו אולם כמו שכולנו יודעים, לאחר שנת לילה טובה כולנו קמים רעננים ומלאי מרץ לקראת היום הבא.

כמה שעות שינה צורכים בעלי החיים?

מספר שעות השינה (ביום או בלילה) משתנה מבעל חיים אחד למשנהו. הנשפון הגדול (מעטלפי-החרקים) אוהב להעביר כ- 20 שעות ביממה בשינה, נחשי הפיתון ישנים כ- 18 שעות (וטוב שכך!!), הטיגריס ישן כ- 16 שעות, הסנאי כ- 15 שעות, הברווזן כ- 14 שעות, החתול והעכבר כ- 12 שעות (מעניין אם הם ערים באותן שעות כדי לרדוף ולברוח אחד מהשני), הברווז והכלב כ- 10.5 שעות, השימפנזה כ- 10 שעות, דגי גופי כ- 7 שעות, עיזים כ- 5 שעות, פרה, פיל הודי וכבשה כ- 4 שעות. בין אלופי השינה הקצרה נמצאים החמור והסוס הישנים כ- 3 שעות בלבד (לסוס יש מערכת נעילה מיוחדת ברגליו המאפשרת לו לישון בעמידה). פרה יכולה לישון בעמידה, אבל לחלום – רק בשכיבה.

אלופת השינה הקצרה היא הג'ירפה הפעילה גם בשעות היום וגם בשעות הלילה ומסתפקת בחצי שעת שינה ביום וגם זה לא באופן רצוף. שינה זו מחולקת למקטעים שאינם עולים על 10 דקות ברציפות. מאחר שהיא חיה כ- 25 שנים בממוצע למה ל'בזבז' אותן בשינה?

ביבליוגרפיה:
כותר: למה מוכרחים לישון : ומה קורה בגופנו כשאנו ישנים?
תאריך: מרץ 2006 , גליון 63
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית