הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעי כדור-הארץ והיקום > גיאולוגיה > גיאולוגיה של ארץ-ישראלעמוד הבית > מדינת ישראל > חבלי ארץ > הנגב
ראש גדול


תקציר
מכתש רמון הוא המכתש הגיאולוגי הגדול ביותר בעולם. מה זה בכלל מכתש גיאולוגי? ומהי גיאולוגיה? ואיך נוצר מכתש מכל זה?



מה המיוחד במכתש רמון?
מחברת: מרים נובופלנסקי


מה זה בכלל מכתש גיאולוגי?

מכתש הוא שקע בפני הקרקע שמוקף בקירות זקופים. יש מכתשים בעולם שנוצרו בבת אחת מפגיעת גרמי שמים כמו מטאוריטים או אסטרואידים. אלה נדירים והמפורסם ביותר הוא מכתש המטאור שבאריזונה, ארה"ב (Meteor crater ). סוג אחר מהיר בהיווצרותו הוא מכתשי התפרצות שנוצרים בלועות הרי געש פעילים, או רדומים זמנית. אלה נפוצים יותר, כמו האתנה (Etna) בסיציליה או הווזוב באיטליה, והם נקראים באנגלית Crater .

לעומתם, מכתש גיאולוגי, כמו מכתשי הנגב שלנו, נוצר לאיטו במשך מיליוני שנים על ידי כוחות בליה שחופרים בפני השטח. הגדולים ביותר מאלה נמצאים בישראל ושמם "MACHTESH", מילה עברית שחדרה למילון הגיאולוגי הבינלאומי. ב "בור" המכתש נחשפות שכבות סלע עתיקות ובהן מאובנים מיוחדים, צבעים מרהיבים, תופעות געשיות משונות ועוד הרבה סודות...

ומהי גיאולוגיה?

הגיאולוגיה היא תורה שעוסקת במבנה כדור הארץ ושלבי התפתחותו. אנחנו רגילים בחיי היום יום למונחי זמן של שנה, חודש, יום, שעות, דקות ושניות. אולם הזמן הגיאולוגי נמדד במיליוני שנים ויותר. אם נדמה את הגיל הגיאולוגי של כדור הארץ לשנה אחת, הרי שהאדם הופיע פה רק בשעה האחרונה...

כדי להבין איך נוצר מכתש גיאולוגי נחזור אחורנית יותר ממאה מיליון שנה. אז לא היו עדיין שטחי ים המלח, הערבה והבקעה כה נמוכים. האדמה היתה מכוסה בנהרות ענק שזרמו מחצי האי ערב לים התיכון הקדום והמים סחפו שברי סלעים שהפכו בתהליך חיכוך מתמשך לחול ששקע על פני חלקי ארץ רבים. בין גרגיריו השקופים הצטברו מינרלים מסוגים ומצבעים שונים שגיבשו את הגרגירים ויצרו אבן חול ססגונית. אבנים צבעוניות עתיקות אלה נחשפות רק במקומות מעטים בארץ (במכתשים למשל).

ים טטיס

דרמה גדולה עברה על שטח ישראל לפני כ- 100 מיליון שנה. האזור הונמך והוצף על ידי ים טטיס הענק וכל חלקי הארץ היו מתחת למים. בים זה חיו דגים, צדפות, חלזונות ואפילו כרישים, אך רוב שוכניו היו יצורים מיקרוסקופיים ימיים שנקראים פלנקטון. כמו השלדים שלנו, עשויים גם שלדי רוב בעלי החיים מתרכובות עשירות בסידן. כשמתו היצורים, שקעו השלדים על קרקעית הים. מעליהם נערמו שלדים נוספים שיחד עם המים לחצו על ערמת השכבות. אוסף השלדים הפך במהלך מיליוני שנים ל"סלעי משקע" גירניים שמהם בנויים הרי הגליל, יהודה, שומרון והנגב. סלעי גיר קשים אלה כיסו את שכבת אבני החול הצבעונית שנוצרה בקרקעית ים טטיס.

ככל שיורדים לתוך המכתש, רואים שכבות יותר ויותר עתיקות. לשכבות הקדומות שנחשפות במכתש חשיבות כלכלית משום שלסלעים שבו, כמו אבני חול, חרסיות וגבס, יש שימושים בתעשייה, בבניין וברפואה. דוד בן גוריון כינה את הנגב "ארץ המחצבים" ואכן, הוקמו במכתש רמון ובמכתש הגדול מחצבות ומכרות. וכאן טמונה הדילמה: חוץ מערכם הכלכלי יש למכתשים גם ערכי נוף נדירים והם נחשבים לתופעת טבע בסדר גודל עולמי. הכרייה והחציבה משנות את נופי הבראשית ומותירות בהם צלקות מכוערות. רבים מאמינים שאם נצליח למשוך תיירות לטבע ייחודי זה יוכלו תושבי האזור להתפרנס ממנו תוך שמירתו.

אבל איך נוצר מכתש מכל זה?

היווצרות המכתש הגיאולוגי מתרחשת לאט בתהליך מרתק שנמשך מיליוני שנים:

1. נהרות ענק משקיעים סלעי חול רכים ופריכים, וגזעי עצים וצמחים מתאבנים בשכבת החול.

2. האזור מתכסה בים רדוד וסלעים קשים שנוצרים בעקבות שקיעת גיר על קרקע הים ומכסים את סלעי החול הרכים.

3. תנועות קרום כדור הארץ יוצרות לחצים תת-קרקעיים שגורמים לשכבות החול והגיר להתקמט לצורת הר שמכוסה בשכבות גיר קשות מבחוץ ומכיל שכבות חול רכות מבפנים. תהליך הקימוט נמשך לא פחות מ- 50 מיליון שנה (!) שבהן ההר 'צומח' בהדרגה.

4. חלק ההר הגבוה ביותר, הבולט כאי מעל פני הים, נחשף לאיתני הטבע הגורמים לבליה ולשחיקה בשכבות הגיר הקשה וכך נחשפת אבן החול הרכה.

5. על קרקעית הים ממשיכות להיווצר שכבות סלעי משקע ימיים שעם הזמן מכסות את "ההר".

6. נהרות זורמים על פני השטח וסוחפים את כל הנקרה בדרכם. הם מסירים את הסלעים הצעירים שכיסו את ההר ועמם את חלקו העליון של ההר עצמו. במישור החדש שנוצר נחשפת שכבת החול הרכה.

7. האזור עובר הרמה גדולה המשולבת בהטיה קלה לצפון מזרח. נחלים הזורמים מהאזור המורם סוחפים בקלות את אבני החול הרכות מבין סלעי הגיר שקצב שחיקתם איטי בהרבה וכך, בתהליך בליה ארוך וממושך, נוצר שקע המוקף במצוקי גיר קשה - מכתש גיאולוגי אמיתי.

ביבליוגרפיה:
כותר: מה המיוחד במכתש רמון?
מחברת: נובופלנסקי, מרים
תאריך: יוני 2006 , גליון 66
שם כתב העת: ראש גדול
הוצאה לאור: ראש גדול : עמותה לקידום הידע והחינוך המדעי
הערות: 1. ירחון מדע לצעירים.
2. העמותה למצוינות בחינוך.
הערות לפריט זה:

1. מרים נובופלנסקי, בית ספר שדה 'הר הנגב', החברה להגנת הטבע.
2. ייעוץ מדעי: דר' יואב אבני, מרכז מדע רמון.


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית