הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > אירועים ופעילויות טרור
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור



תקציר
על התקפת הטרור של  "התנועה הדמוקרטית המהפכנית לשחרור ערביסטן"  שהתרחשה ב-30 באפריל 1980 על שגרירות איראן בלונדון, בה נלקחו אנשי שגרירות ואזרחים ששהו בבניין כבני ערובה.



המתקפה על שגרירות איראן בלונדון
מחברים: עו"ד יניב אופק; אסף בכר


30 באפריל 1980, שעה 11:30 בבוקר, לונדון, בריטניה. 6 טרוריסטים חמושים התקיפו את שגרירות איראן. הם לקחו 26 אנשים – אנשי השגרירות ואזרחים ששהו בבניין – כבני ערובה, והודיעו שהם חברי התנועה הדמוקרטית מהפכנית לשחרור ערביסטן. בין בני הערובה היו גם שוטר בריטי, שאבטח את השגרירות, ועיתונאי בערוץ הטלוויזיה הבריטי, BBC. המתקפה נמשכה XX ימים.

תחילה הם דרשו עצמאות לחבל הארץ חוזיסטן, אשר בדרום איראן, ואחר כך דרשו את שחרורם המידי של 91 אסירם פוליטיים, היושבים בכלא האיראני.

במהלך ימי המתקפה הם שחררו 5 בני ערובה. היה זה בעקבות משא ומתן של המשטרה הבריטית עם הטרוריסטים. המשטרה ניסתה אף לרכך את לבם בעזרת אספקה, שכללה: מזון, שתייה וסיגריות.

לאחר 3 ימי משא ומתן לשחרור בני הערובה הודיע מנהיג החוטפים בשידור בערוץ הטלוויזיה הבריטי, BBC, כי הם יוציאו בני ערובה להורג, אם לא ימולאו דרישותיהם, או אם לא יקבלו אישור מעבר חופשי לארץ אחרת. שגריר ירדן בבריטניה הציע להם את מבוקשם – מעבר בטוח לירדן – אך הבריטים התנגדו לכך.

החוטפים מימשו את האיום. ביום ה-6 של המצור הם ירו בקצין העיתונות של השגרירות, והשליכו את גופתו מן החלון.

בשלב זה החליטה ראש ממשלת בריטניה דאז, מַרְגָרֶט תַאצֶ'ר, שהגיע הזמן לפעול. היא הורתה לכוחות המיוחדים נגד טרור, SAS (Special Air Service), להוציא לפועל תכנית לשחרור בני הערובה הנותרים.

23 דקות לאחר שהושלכה הגופה מן החלון, לעיני כלי התקשורת העולמיים, בשידור ישיר, פשטו אנשי הכוחות המיוחדים SAS על הבניין והשתלטו עליו. התוצאה של הפעולה: 5 טרוריסטים נהרגו. הטרוריסטים הספיקו לירות בעוד בן-ערובה, והוא נהרג.

המחבל השישי ניסה להסתתר על-ידי השתלבות בבני הערובה, אך הוא נתפס ונשפט למאסר עולם בבריטניה. איראן ביקשה להסגירו אליה, אך הבריטים סירבו לכך, מכיוון שידעו שבאיראן יענו אותו ויוציאו אותו להורג.

המצור על השגרירות ושחרור בני הערובה חשפו לעולם את הכוחות המיוחדים נגד טרור SAS של בריטניה, ואת יכולותיהם המיוחדות.

למידע נוסף ראו: דיווח של ה-B.B.C על האירועים בשגרירות איראן בשנת 1980, מתוך אתר youtube

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: המתקפה על שגרירות איראן בלונדון
מחברים: אופק, יניב (עו"ד) ; בכר, אסף
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית