הסדרי נגישות
עמוד הבית > אחר > טרור > אירועים ופעילויות טרור
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכיתהמרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור



תקציר
על אירוע הטרור שהתרחש ב-21 בדצמבר בכנס מטה ארגון OPEC בווינה. כ- 70 אנשים שנכחו בבניין באותה עת נלקחו בתור בני ערובה בכללם שרי הנפט של 11 מדינות. מנהיג הטרוריסטים היה איליץ' רמירז סנצ'ז הידוע בכינויו "קרלוס התן" ושאר הטרוריסטים היו חברי "כנופיית באדר-מיינהוף" הגרמנית.



חטיפת שרי אופק בווינה
מחברים: עו"ד יניב אופק; אסף בכר


21 בדצמבר 1975, כמה דקות לפני 12 בצהריים. 6 טרוריסטים חמושים השתלטו על המשתתפים בכנס, אשר התקיים במטה ארגון OPEC (איגוד המדינות המפיקות נפט) שהתקיים בווינה, בירת אוסטריה. בכנס השתתפו שרי הנפט של המדינות החברות בארגון OPEC.

כ-70 אנשים שנכחו בבניין באותה העת, נלקחו כבני ערובה, ובהם גם שרי הנפט של 11 מדינות. מנהיג הטרוריסטים היה איליץ' רמירז סנצ'ז, הידוע בכינוי "קַרְלוֹס הַתַן". שאר הטרוריסטים היו חברי כְּנוּפְיַית בַּאדֶר-מַיְינְהוֹף הגרמנית. במהלך ההשתלטות נהרגו שוטר אוסטרי, קצין ביטחון עיראקי וחבר המשלחת הלובית.

הטרוריסטים קיבלו את נשקם בשגרירות לוב באוסטריה. הם אומנו לביצוע המשימה על-ידי ארגון הטרור הפלסטיני החזית העממית. מזמין הפעולה היה, כנראה, שליט לוב, מוּעַמַר קַדַאפִי. מטרתו הייתה להעלות את מחירי הדלק בעולם.

הטרוריסטים דרשו לשדר בתקשורת האוסטרית נאום אנטי-ישראלי וכן את עיקרי המצע של החזית העממית. לאחר יום אחד הם שחררו את החטופים, שהם אזרחים אוסטרים. בידיהם נשארו 33 בני ערובה. בתמורה לשחרור האוסטרים הם קיבלו מטוס נוסעים, שייקח אותם ואת בני הערובה לאלג'יריה.

באלג'יריה פונה טרוריסט אחד פצוע לטיפול רפואי. משם טסו השאר עם בני הערובה אל טריפולי, בירת לוב. שם שוחררו חלק מבני הערובה, ובהם: שרי הנפט של לוב ושל אלג'יריה.

ב-23 בדצמבר חזר המטוס לאלג'יריה. שם שוחררו יתר החטופים, ובהם שרי הנפט של ערב הסעודית ושל איראן. שני השרים האלה היו המטרה הראשית של המחבלים, מכיוון שהם ניהלו מדיניות פרו-מערבית. התכנית הייתה להוציאם להורג, אך קרלוס, ראש החוטפים, החליט לשחררם. היה זה לאחר שקיבל לכיסו האישי מיליוני דולרים – דמי כופר תמורתם.

הטרוריסטים לא הוסגרו לאוסטריה על אף דרישתה, וב-31 בדצמבר 1975 הם שבו ללוב בבטחה. קרלוס זומן לפגישה עם ראשי ארגון הטרור הפלסטיני, החזית העממית, לאחר שלא ביצע את המשימה להרוג את שרי הנפט הפרו-מערביים (של ערב הסעודית ושל איראן) – על-פי הוראותיו של מנהיג ההחזית העממית, וַודִיע חָדָד. בעיר עָדֶן שבתימן הוטחו בו האשמות כי לקח שוחד. קרלוס הכחיש זאת, אך סולק מן הארגון. מאז היה לטרוריסט שכיר חרב, ללא שייכות ארגונית. הוא נעצר רק בשנת 1994 בסודאן והוסגר לצרפת. שם הוא מרצה מאסר עולם.

למידע נוסף: צפו בסרטון תיעודי המתאר את האירוע מתוך אתר youtube: על חטיפת שרי הנפט בווינה, 1975

פריט מידע זה נכתב עבור אתר חוסן.

ביבליוגרפיה:
כותר: חטיפת שרי אופק בווינה
מחברים: אופק, יניב (עו"ד) ; בכר, אסף
שם  הפרסום מקורי: חוסן
תאריך: 2007
בעלי זכויות : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית; המרכז הבינתחומי הרצליה. המכון למדיניות נגד טרור
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר חוסן.
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית