נניח שאחד המשביחים הצליח לקבל צמח הגדל להפליא בארצו הוא, אבל חסרה לו איזו תכונה חיונית, ונניח שתכונה זו מצויה באיזה זן אחר הגדל בארץ אחרת (ומתאים לתנאיה), או בצמח בר. המשביח רוצה לרכוש את הגן האחראי לתכונה הרצויה בצמח הזר, אבל בפירוש אינו רוצה בכל שאר הגנים שלו, שכן אלה בלי ספק לא יועילו במאומה.
כדי להשיג זאת, הוא מכליא תחילה את הזן שלו, המשובח מכל בחינה אחרת (להלן נכנה אותו הזן החוזר), עם הזן שממנו הוא רוצה גן אחד ויחיד (להלן התורם). הכלאה ראשונה זו יוצרת צאצאים F1 עם 50 אחוז מהגנים של החוזר, ו-50 אחוז מהגנים של התורם.
עתה הוא בורר מתוך צאצאי-הכלאיים F1 את בעלי התכונה הרצויה, ומכליא אותם שוב עם צמחים טהורים מהזן החוזר. צאצאי ההכלאה הזאת מכילים 75 אחוז מהגנים של החוזר ו-25 אחוז מהגנים של התורם. שוב הוא בורר את הפרטים בעלי התכונה הרצויה, ושוב הוא מכליא אותם עם חוזרים טהורים. אחרי כחמש הכלאות לאחור כאלה, נשארים רק גנים ספורים משל התורם, אבל אם רק ברר המשביח את צמחי המכלוא הנכונים בכל דור, אותם גנים נותרים מעטים מן התורם יכללו את זה שמעניק את התכונה הרצויה. עם זאת, ברור שנדרשות כחמש עונות לפחות להשלמת המחזור כולו. השבחת צמחים היא עיסוק המחייב סבלנות.
ההכלאה לאחור ממלאת תפקיד חשוב מאין כמוהו בהשבחת גידולים. קנה-הסוכר שנזכר לעיל הוא רק אחת מתוך אלפי דוגמאות. משביחי חיטה בריטים השתמשו בהכלאה לאחור כדי לרכוש גנים מזני חיטה אמריקניים היוצרים חלבונים משובחים, מהסוג המתאים לאפיית לחם, אבל תוך השמטת מאפייני גדילה אחרים (בכללם תגובה שונה לאורך היום ולדשן), שבגללם לא היו הזנים האמריקניים ראויים לשימוש כפי שהם.
לפריטים נוספים מתוך הפרק:
השבחה
השבחה : השפעת החקלאים הראשונים על צמחים ובעלי-חיים
השבחה : ההשבחה שמלפני המשביחים
השבחה : מין חדש על רגל אחת: פוליפלואידיות
השבחה : הופעת המשביח המקצועי
השבחה : יתרונות ההשבחה המודרנית על החקלאות הפשוטה
השבחה : רביית-פנים ורביית-חוץ
השבחה : הכלאה לאחור (פריט זה)
השבחה : מכלוא F1
השבחה : הרחבת המאגר הגנטי
השבחה : גידולים חדשים באמצעות פוליפלואידיות
השבחה : משחקי כרומוזומים
השבחה : הכפלה אל-זוויגית
השבחה : הזינוק הגדול קדימה: תרבית רקמות צמחים
השבחה : שונות סומקלונית
השבחה : מכלואים סומטיים
השבחה : בהמות משק
השבחה : "יעילות"
השבחה : גזעים נדירים
השבחה : "השבחה" מהי?