|
מבצע "חירם" אוקטובר 48 |
מבצע "חירם" תוכנן עוד באוגוסט 1948 במטרה לחסל את פעילותו של קאוקג'י באזור. קאוקג'י טען שהחלטות הפסקת האש של האו"מ אינן חלות עליו, והוא תקף את קיבוץ מָנָרָה. השתלטות על הקיבוץ הייתה מקנה לצבא קואקג'י ולתותחיו שליטה על כביש ראש-פינה-מטולה.
מטרת המבצע הייתה להשמיד את האויב בגליל המרכזי ולהציב קו הגנה על הגבול הצפוני של הארץ.
המבצע בוצע בסוף אוקטובר 1948, השתתפו בו ארבע חטיבות, והוא נמשך כ- 60 שעות. במהלכו נהדפו ללבנון שרידי צבאו של קאוקג'י, והשליטה של ישראל בגליל הובטחה.
|
דו"ח על מבצע "חירם" |
דו"ח מודיעין פעולת "חירם" (31/10-20/10) – 1948
כל שטח הגליל נכבש וטוהר מהאויב. צבא ההצלה וגדוד סורי אחד הוכו והונסו אל מעבר לגבול ללבנון. שרידי צבא ההצלה המונים כ-1000 חיילים... בידם נשארו כ-3 תותחים ומספר קטן של משוריינים... כל הכוחות האלו מנסים להקים טריז בפני התקדמות משוערת שלנו, בכביש בינת-ג'ביל-צור.
סיבות משוערות למפלת האויב בגליל א. תכנון ובצוע מדויק של התקפת כוחותינו והשתלטות מהירה על צומת סעסע, שהכריעה את המערכה. ב. הטעיה והסוואה מוחלטות של כונותינו וכיוון התקפתנו העיקרית; כתוצאה מכך, אי יכולתו של האויב להפנות בזמן את עתודתו למקום התורפה. מבוכה בקרב חילותיו עקב פקודות... שביצוען התעכב. הטלת התגבורת הסורית לקרב מבלי לאפשר לה להכיר את השטח ולהיערך בו. ג. מנוסת התושבים מהכפרים וכניעתם ללא התנגדות כל שהיא, כתוצאה מסבלם תחת שלטון צבא ההצלה; הפצצות האווירייה והשפעת הכרוזים...
קצין מודיעין חזית א' |
למפת מבצע "חירם" 31-28 אוקטובר
קראו עוד:
מלחמת העצמאות – חמשת המהלכים המרכזיים
מלחמה לא סדירה – המלחמה בדרכים
מלחמה לא סדירה - המלחמה בערים
מלחמה לא סדירה - הישובים המבודדים
הפעלת תכנית ד' ומבצע נחשון (אפריל 1948)
קרבות עשרת הימים (18-8 ביולי 1948)
מבצעי ההכרעה – מבצע "יואב"
מבצעי ההכרעה – מבצע "חירם" (פריט זה)
מבצעי ההכרעה – מבצע "חורב"
מבצעי ההכרעה – מבצע "עובדה"
הקרב על ירושלים