הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > תחבורהעמוד הבית > מדינת ישראל > מים ותשתיות > תחבורה
מקסם


תקציר
התחבורה האווירית בישראל - חידושים וקידמה; תכנית נתב"ג (נמל התעופה בן גוריון) 2000 ומנחתים חדשים בארץ.



התחבורה האווירית בישראל
מחבר: -


בשנים האחרונות הופכת ישראל מתחנה סופית בנתיבי האוויר לתחנת מעבר חשובה לתיירות ולמטוסים. תהליכים גלובליים, לצד תמורות מדיניות באזור, ובראשן הסכמי השלום עם מדינות ערב, והעלייה בהיקף התיירות לישראל - הם הגורמים העיקריים לשינוי זה במעמדה של ישראל על מפת התחבורה האווירית העולמית. הסכמי תעופה חדשים נחתמו עם מדינות רבות, ביניהן ירדן, עמה נחתם הסכם תחבורה ותעופה ב-1996.

במחצית הראשונה של שנות ה-90 חלה עלייה משמעותית בתנועה האווירית לישראל, שהתבטאה בגידול של כ-40% בתנועת הנוסעים בנמל התעופה בן-גוריון (נתב"ג), ובעלייה של 25% במספר התיירים שהגיעו לישראל בדרך האוויר (ההשוואה בין נתוני 1992 ל-1995).

מדיניות "השמים הפתוחים" שאימצה ישראל מאז אמצע שנות ה-90, פתחה את התחבורה האווירית לתחרות מבוקרת. מדיניות זו מיועדת להוריד מחירים, להביא להתייעלות חברות התעופה, לעודד את התיירות ולהקים חברות תעופה חדשות.


 

תכנית נתב"ג 2000


תכנית נתב"ג 2000, שאושרה ע"י ממשלת ישראל, נועדה לאפשר לישראל למלא כיאות את תפקידה כצומת בינלאומי וכתחנת מעבר מרכזית בתחום התחבורה האווירית. על-פי התכנית יוקם בנמל התעופה בן-גוריון טרמינל חדיש ומתקדם, שיאפשר בעתיד קיבולת של 16 מיליון נוסעים מדי שנה. היקף התכנית, אשר תבוצע בשני שלבים, כמיליארד דולר.

מתוך ראייה כוללת של מיקומו של נמל התעופה בן-גוריון בתשתית התחבורה היבשתית, מתוכננים שילובו של הנמל במערכת כבישים ומחלפים חדשה וחיבורו לתוואי מסילת הרכבת תל-אביב-ירושלים. נמל התעופה ישמש גם כמרכז למסחר ולתיירות.



 

נמלי תעופה ומנחתים חדשים


נוסף על השינויים בנמל התעופה המרכזי של מדינת ישראל, חלו תמורות רבות בנמלי התעופה האחרים ברחבי המדינה, המקלות על תנועת הנוסעים בנתב"ג ומשפרות את הנגישות הישירה למרכזי תיירות.

במסגרת יחסי השלום עם ירדן מתוכננת הקמתו של שדה תעופה משותף לשתי המדינות מצפון לאילת ולעקבה.

בנמל התעופה בחיפה הוקם מבנה טרמינל חדש ומודרני, המשמש את התעופה הפנים-ארצית והבינלאומית לאגן הים התיכון. בשדה דב בתל-אביב שופץ הטרמינל הקיים, ונשקלת האפשרות להעבירו ממקומו על מנת לצמצם את הפגיעה באיכות חייהם של תושבי האזור. בשדה התעופה בהרצליה, המשמש כשדה עיקרי למטוסים קלים, מתוכננת תוספת רחבות חנייה למטוסים. בעין עברונה שליד אילת מתוכננת הקמת מסוף נוסעים.

ברחבי הארץ פועלים מספר מנחתי תעופה, המשמשים בעיקר לטיסות פנים, בין השאר בערד, באר-שבע, קריית-שמונה, מצדה, פיק, דימונה, יוטבתה, לביא ועין יהב, ומתוכננת הקמת מנחתים חדשים.

ביבליוגרפיה:
כותר: התחבורה האווירית בישראל
מחבר: -
שם  הספר: אישים ומעשים בישראל : ספר היובל
עורכי הספר: אהרוני, שרה; אהרוני, מאיר
תאריך: 1998
הוצאה לאור: מקסם
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית