 |
טקסט שכנוע – תרשים |

 |
טקסט שכנוע – מהו? |
טקסט שכנוע הוא טקסט שמטרתו העיקרית היא לשכנע אנשים לקבל את דעתו ולפעול בהתאם, לעשות מעשה.
לדוגמה, אם הנושא הוא תאונות דרכים, הכותב יכול לנסות לשכנע את מערכות החינוך לקבל על עצמן את האחריות על כל הקשור להתנהגות בכבישים, הן מבחינת הולך הרגל והן מבחינת הנהג, לרבות אחריות על מתן שיעורי הנהיגה.
 |
טקסט שכנוע - דוגמה |
הפִּסקה הבאה לקוחה מתוך מאמר. קִראוּ אותה וחִשבוּ: האם לפניכם קטע של מידע, של ביקורת, או של שכנוע?
עלינו למצות מתוכנו את מלוא הפוטנציאל המדעי-טכנולוגי ולעודד את בני הנוער, בנים ובנות, בעלי יכולת ללמוד הנדסה ומדע, לעשות כן. כי, כפי שהתעשייה חוזרת ומתריעה, מספר בוגרי האוניברסיטה בהנדסה ובמדע הדרוש לתעשייה יספיק בקושי לשימור הקיים. ההערכה כיום מצביעה על מחסור חמור באלפי מהנדסים בשנת 2000.
© פרופ' זאב תדמור, "ישראל לקראת תור הזהב של הזדמנויות
היסטוריות נדירות", בתוך: היי-טקניון, גיליון 3, יוני 1997.
בקטע זה יש לא רק הבעת דעה מצד המחבר, אלא גם שכנוע. בטקסט שכנוע, המטרה היא לשכנע את הקורא שדעתו של הכותב (המוֹעֵן) היא הנכונה, העדיפה, הצודקת. בטקסט זה יש אפילו ניסיון להביא לעשיית פעולה, ולא רק לקבלת דעה: עלינו למצות מתוכנו את מלוא...
 |
נוכחות מוען ונמען |
אחת המטרות של כל טקסט, כתוב או דבוּר, היא לקיים תקשורת. בכל תקשורת מעבירים "משהו" ממישהו למישהו אחר, באופן מסוים. "משהו" יכול להיות פרט מן המציאות, רעיון, מחשבה, רגש או דמיון. זה שמעביר אותו הוא המוען, כלומר הכותב או הדובר, וזה שמעבירים אליו את הדבר הוא הנמען, כלומר הקורא או המאזין. המילים מוֹעֵן וְנִמְעָן באו מתחום המכתב ונגזרו מן המילה מַעַן (=כתובת).
בטקסט העיוני, ברוב המקרים המוען והנמען הם בלתי מפורשים, כלומר המוען יימנע מלהזכיר את עצמו וגם לא יפנה לנמען במפורש. אך נוכחות המוען והנמען עשויה להשתנות בתת-הסוגות של הטקסט העיוני. בטקסט שכנוע, צפוי שהמוען יזכיר את עצמו ואת הנמען באופנים שונים. גם בטקסט ביקורת המוען עשוי להופיע בצורה גלויה או מרומזת.
בשונה מן הטקסט העיוני, במכתב (במכתב אישי, במיוחד) המוען והנמען מיוצגים באופנים גלויים יותר; לדוגמה, המוען מיוצג במילים כמו: לדעתי, אני חושב, מניסיוני, בשבילי, העבודה שלי וכדומה. הנמען מיוצג במילים כמו: אתה, אתם, ודאי שמעת, התשובה שלך וכדומה.
טיפים
טקסט שכנוע הוא טקסט שמטרתו לשכנע. הוא יכול להכיל עובדות, אך המוען (הכותב) מביע את דעתו, רגשותיו, עמדתו (באופן גלוי או סמוי), והוא מנסה לשכנע את הנמען (הקורא) לקבל את עמדתו ואולי לפעול בהתאם. טקסט של פרסומת הוא תמיד טקסט שכנוע, מאמר בעיתון יכול להיות טקסט שכנוע. |