רון חולדאי, ראש עיריית תל-אביב הנבחר, היה בין הראשונים והבודדים שעשו שימוש באינטרנט, כחלק ממערכת הבחירות שלהם. עם סיום מערכת הבחירות המוניציפליות ולקראת כניסתה האפשרית של ישראל למערכת בחירות כלל-ארצית, שאלנו את חולדאי כיצד הוא מסכם את הפן האינטרנטי של מערכת הבחירות שלו. האם לדעתו נכון לגייס את האינטרנט לקידום אינטרסים פוליטיים, או שמא הקרקע טרם בשלה לכך? מהם היעדים שהוא הציב בפני רשת האינטרנט ברתמו אותה למערכת הבחירות שלו והאם היא עמדה בציפיות? האם הוא יכול לייעץ לפוליטיקאים בימינו לעשות שימוש באינטרנט לקידום האינטרסים שלהם?
ש: שאלה ראשונה נוגעת למערכת הבחירות שאתה ניהלת לראשות העיר, במהלכה החלטת להקים אתר באינטרנט - www.huldai.co.il - כחלק מתעמולת הבחירות. מה היו מטרותיך מהאתר? האם מטרות אלה הושגו?
ת: האינטרנט הוא כלי שאפשר ליצור בו הרבה דברים. באתר הבחירות שלי, אנחנו ניסינו ליצור מערכת של תקשורת עם התושבים, לספק מידע על הנושאים שבהם אני מטפל ועל התכתבויות שלי כמועמד, עם גורמים שונים. הדבר היפה שקרה הוא, שתוך כדי מערכת הבחירות, חל אצלנו תהליך של שיפור ולמידה. למדנו שהחשיבות היא לא על הדברים הטריוויאליים - מיהו המועמד או מה הרקע שלו - זה מובן מאליו לכל אחד. הדברים החשובים הם התהליכים המתרחשים תוך כדי מערכת הבחירות.
אני בטוח שגם בעתיד, ככל שהכלי שנקרא אינטרנט ייכנס יותר לשימוש במערכת הבחירות, יהיו לו יותר ויותר שימושים, מחד, וגם בעיות, מאידך. לדוגמא, לקראת יום הבחירות חשבנו שראוי להוסיף, לאתר שלי, אפשרות לבוחר להכנס לאינטרנט ולמצא באיזו קלפי הוא אמור להצביע. זהו מידע שהיום אינו זמין לבוחר. אבל נתקלנו בבעיה משפטית של סודיות מאגרי מידע ולבסוף בחרנו שלא לעשות זאת.
דבר נוסף שניתן ורצוי לעשות באינטרנט הוא מערכת בחירות ברמה השכונתית. לספק אינפורמציה אזורית הנוגעת למועמד: המועמד היה באיזור כזה וכזה ואמר שדעתו היא כזאת וכזאת. זו לא אינפורמציה כלל-תל-אביבית אלא שכונתית.
ככל שיעבור הזמן ומספר האנשים המודעים לכלי שנקרא אינטרנט הולך ויגדל, כך החשיבות של השימוש בכלי זה תלך ותגדל. הייתי אומר אחרת - ביום שבו יהיה בכל בית מחשב, המקושר לאינטרנט ולמאגרי מידע, לכאורה, ניתן יהיה לנהל מערכת בחירות וירטואלית.
בהקשר זה חשוב לציין שיש דבר אחד שמאפיין את האינטרנט, לעומת מערכת בחירות רגילה - אקטיביות מול פסיביות. כדי שמישהו יגיע אל המאגר ברשת שנקרא רון חולדאי, זה תלוי ברצונו הטוב להכנס פנימה. בעתיד, המערכת החיצונית תהיה אמורה לשדר לבוחר: כדאי לך להכנס לאינטרנט. במקום למצוא את האינפורמציה בשילוט חוצות או בטלוויזיה, צריך ליצור את הגירוי להגיע לאינטרנט ושם למצא את האינפורמציה.
ש: במסגרת המדינית מתגבש היום המושג שנקרא ממשל זמין - שימוש באינטרנט, ככלי עוקף בירוקרטיה, לקיום קשר ישיר בין משרדי הממשלה השונים לבין האזרח. האם אתה מתכוון לעשות שימוש דומה באינטרנט, ברמה המוניציפלית?
ת: בדיוק על הדבר הזה, שנקרא ממשל זמין, דברתי היום עם שני אנשים האחראים על אתר האינטרנט של עיריית תל-אביב. דברנו על זה שהאינטרנט יכול לשמש כלי פנטסטי ליצור את המהות שנקראת ממשל זמין. אתן לך מספר דוגמאות: אזרח רוצה לדעת אם הוא חייב ארנונה ואם כן - לברר למה הוא חייב. בן אדם רוצה לדעת אילו חוגים מתנהלים בחודשיים הקרובים במתנ"ס של נווה שרת. כל המידע הזה זמין ברשת.
זה בדיוק הכיוון אליו אנו הולכים. אני רוצה ליצור שיהיה באינטרנט שירות, עם אפקטים ראשונים במעלה, שלא תמיד מבינים את היתרון שלהם. אזרח שלא הגיע לעיריה והצליח לברר את ענייני הארנונה שלו דרך האינטרנט חסך מקום חניה, מקום על הכביש וזמן עבודה שלו ושל פקידי העיריה. יש לזה משמעות אדירה.
באתר של העיר יש, כבר היום, מפה של העיר, עם מספרי גוש/חלקה לגבי כל כתובת בעיר. כל אדם שרוצה למכור דירה וצריך את הגוש/חלקה של הנכס, יכול היום להכנס לאינטרנט העירוני ולמצא את האינפורמציה מיד. יש גם רישום לגני ילדים, תהליך בחירה של בתי ספר, בירור חשבונות של כל השרותים העירוניים ועוד.
ש: נראה שאנחנו נכנסים למערכת בחירות כלל-ארצית (הכתבה נכתבה לפני הבחירות בישראל). בתחום האינטרנט - האם יש לך עצה כלשהי לתת למתמודדים? האם אתה ממליץ על שימוש ברשת לצורך תעמולת בחירות? האם האינטרנט הוא כלי שיווקי טוב או אולי "סתם" עוד לוח מודעות - אחד מני רבים?
ת: זו שאלה שאני עדיין לא יכול לענות עליה במדויק, אבל אענה עליה כך: בעצם, כל אחד מהכלים, כל אחד מהגורמים המשפיעים בתוך מערכת בחירות, הוא איננו חשוב כאשר הפער בין המתמודדים הוא גדול והוא יכול להיות קריטי במקום בו ההפרש בין המתמודדים הוא קטן. במקום בו ההפרש בין המתמודדים הוא קטן, כל אחד מהפקטורים יכול להיות הפקטור המכריע.
היות ולא נעשה שום מחקר לגבי מידת ההשפעה של האינטרנט לגבי המועמדים, קשה לי להעריך את ההשפעה. אני לא נביא ולא חוזה, אבל אני מעריך שיש היום קהלים שעצם העובדה שיהיה מועמד שיתן דגש לאינטרנט, ויקיים קשר עם הבוחרים דרך האינטרנט, תאפשר לו להרוויח כמה אלפי קולות.
זו בדיוק הסיבה שפוליטיקאים הולכים למגרשי כדורגל. יש קהל מסויים, שעצם העובדה שהנבחר שלהם מגיע אליהם למגרש, מעניקה לו קרדיט ביום הבחירות. השלכה דומה אפשר לעשות גם על האינטרנט. העובדה שאתה מתייחס לקהל משתמשי האינטרנט, דרך האינטרנט, מחמיאה להם, וזה מעניק כמה נקודות זכות למועמד שמשתמש בכלי הזה.
ש: כראש עיריית תל אביב, וגם בהתייחס לרקע ממנו הגעת לראשות העיר - תחום החינוך - האם יש לך תוכניות הקשורות בפיתוח האינטרנט, ספציפית בעיר תל אביב?
ת: במצע הבחירות שלי, בחלק הקשור בחינוך, אני מציין שצריכה להיות איזושהי רשת תקשוב עירונית, במובן שכל ילד בעיר תל אביב יוכל להגיע אל המידע שהוא צריך, בזמן אמיתי, מצד אחד, ולעומק הדרוש, מצד שני, על מנת לבצע תהליך של למידה. בגימנסיה הרצליה, לדוגמה, פיתחנו מערכת של אינטראקציה, שאפשרה למורים להיות בקשר עם התלמידים, אחרי שעות הלימודים, דרך הדואר האלקטרוני.
יותר מזה - יש לנו כוונה למנות בעיר 500 אנשים - ממגזרים שונים, מכל קצוות העיר, נשים וגברים, בעלי מגוון מקצועות - כ'נאמני אינטרנט' של העיר תל אביב. נוודא שהם אנשים שמשתמשים ברשת, נקרא להם לאסיפה, נגדיר להם מה אנחנו רוצים מהם ומרגע זה ואילך הם יהיו משתמשי האינטרנט של האתר התל-אביבי. על ידי זה שהם ישתמשו באתר, הם יעירו לנו אילו שינויים, תיקונים או שיפורים, מומלץ לעשות באתר, לרווחת כל תושבי העיר.