האינטרנט הוא דבר דינמי - זאת כולנו יודעים ככל שחולף הזמן, הולכים יישומי הרשת וצורכים יותר ויותר משאבים - הן משאבי מחשב והן משאבי רוחב פס. האינטרנט של היום אינו דומה לאינטרנט הסטטי של לפני חמש שנים, ומן הסתם, האינטרנט של עוד חמש שנים לא ידמה לזה של היום. יותר ויותר נתוני מולטימדיה מועברים ברשת – סרטוני וידאו, קליפי מוסיקה, משחקים אונליין וכו', והללו מחייבים הרחבה מתמדת של רוחב הפס.
אחד הפתרונות המוצעים לאספקת אינטרנט רחב-פס הוא אינטרנט בכבלים. תשתית הכבלים ערוכה להעביר מידע בקצב מהיר בהרבה מזה שמאפשרים כבלי הנחושת של רשת הטלפוניה. למעשה, הטכנולוגיה כבר פעילה בארה"ב (חברת @Home, המשולבת עם חברת הכבלים TCI), ובאירופה (חברת Chello), המשולבת עם ענק הכבלים UPC). בארץ, חברת נונסטופ, מקבוצת מתב, היא הראשונה, והיחידה בינתיים, שפעילה בשוק. שאלנו את שי שחל, סמנכ"ל השיווק בנונסטופ, מספר שאלות אודות הפעילות הצפויה של החברה.
ראשית - על מנת להבהיר מהו, בעצם, אינטרנט בכבלים - מהו השרות שנונסטופ עתידה לתת? מהו החזון של נונסטופ?
חזון, מטבעו, הוא פחות Down to Earth ויותר מעין קו מנחה ערטילאי. אם לנסח אותו במשפט אחד - החזון של נונסטופ הוא לשפר את איכות החיים של תושבי מדינת ישראל, באמצעות האינטרנט המהיר. שיפור זה ינבע משני מקורות: האחד - הם יוכלו לגלוש מהר יותר, והשני - הם יקבלו תכנים בסדר גודל עליון יחסית לתכנים שהם מקבלים היום באינטרנט.
אנחנו מתכוונים להוביל את תחום האינטרנט המהיר גם בתחום התוכן וגם בתחום האקסס (הגישה). מבחינת האקסס, אנחנו מדברים על אינטרנט מחובר תמידית, ללא פעימות מונה, מהיר עד פי מאה ממה שאנחנו מכירים כיום. על מנת להמחיש - קצב ההורדה מאתר Tucows יהיה כ- 1Mbps. פרוש הדבר שזמן ההורדה של קובץ במשקל 30 מגה יהיה 30 שניות. מבחינת התוכן, הצרכנים יהיו פתוחים לתכנים שמעניינים אותם, במקום ובזמן שהם רוצים. אנחנו מתכוונים להביא למנויינו תכנים מוטי אודיו ווידאו, ו"נקרב" אליהם תכנים באמצעות שרת פרוקסי, שיכיל אתרי תוכן מובילים.
אספקת אינטרנט בכבלים מותנית באישור משרד התקשורת, שנכון להיום טרם ניתן לכם. מהו הצפי למועד מתן אישור כזה, והאם נונסטופ ערוכה למתן השרות?
מבחינתנו, אנחנו יכולים לספק אינטרנט מהיר ל-400 אלף בתי אב המחוברים לרשת הכבלים של מתב, כבר מחר בבוקר, אבל בשורה התחתונה, אני לא יודע מתי בפועל נוכל לתת את השרות. זה לא תלוי בנו אלא במשרד התקשורת.
עם זאת, יש כמה דברים שאני יודע: אני יודע שמדינת ישראל - למרות שהיא נחשבת בטעות למעצמת אינטרנט - היא המדינה המפגרת ביותר במערב, בתחום של האינטרנט המהיר. טכנולוגיית האינטרנט בכבלים היא השכיחה והבשלה ביותר בעולם, שיש עליה הסטוריה - הסטוריה ארוכה אפילו, של שנה וחצי, שזה המון זמן באינטרנט.
אותן בעיות רגולטוריות שיש בארץ יש בכל מדינה בעולם. בכל מדינה הטכנולוגיה משיגה את הפקידים, והם לא יודעים איך להתמודד עם זה, אבל בכל מדינה נאורה הפקידים אומרים: "אנחנו לא יודעים איך להתמודד עם זה, אבל מי שיש לו את הטכנולוגיה, שירוץ קדימה בינתיים, כדי שהציבור יהנה". בארץ אומרים ההיפך: "עד שלא נדע מה יהיה - כולם עוצרים", התוצאה היא שהציבור הופך לבן ערובה של הפקידים - של משרד האוצר ומשרד התקשורת - שמונעים ממנו אינטרנט מהיר. עדיין אני מאמין שבמדינה דמוקרטית, יש גבול לכמה
זמן יכולים פקידים להחזיק את הציבור כבן ערובה. אני בטוח ששר התקשורת רוצה את טובת האזרחים ויתן את האישור מהר ככל האפשר. אנחנו, מצידנו, מוכנים להרים את המתג מחר בבוקר.
לכשתתחילו לספק אינטרנט מהיר, מהם התכנים שתספקו? האם מדובר בתכנים שכבר קיימים ברשת? האם בתכנים מקוריים שנונסטופ תייצר? האם בתכנים שמקורם בשיתופי פעולה עם ספקי תוכן? מה יראה הצרכן הסופי?
התשובה היא גם וגם וגם. בעצם, אני מאמין שאנחנו נביא לציבור את המדיום התקשורתי האולטימטיבי, שהוא שידוך בין שני מדיומים לא מושלמים. אחד מהם הוא הטלוויזיה - מדיום מאד חווייתי, אבל משאיר את הצופה פסיבי. מישהו בחלונות הגבוהים מחליט בשבילי מה מעניין אותי, מה אני אראה ומתי אני אראה. השני הוא האינטרנט - מדיום אינטראקטיבי בו אני יכול להחליט מה אני רוצה לראות ומתי, אבל איטי, מתסכל ומעצבן. אנחנו רוצים לשלב את שני המדיומים האלה למדיום אחד אולטימטיבי. דוגמה לכך היא הכרזתנו, מלפני כמה ימים, על הקמת פורטל ספורט אינטראקטיבי גדול ומקיף, בשיתוף עם ערוץ הספורט.
כיצד מתבצע החיבור לאינטרנט בכבלים? מהן דרישות החומרה לצורך ההתחברות?
טכנאי מטעמנו מגיע לבית הלקוח. במידה ואין ללקוח כרטיס רשת במחשב, הטכנאי מתקין בו כרטיס רשת ומקנפג אותו. בנוסף יש להתקין מודם כבלים - מודם חיצוני המתחבר מצד אחד למחשב ומצד שני לשקע הכבלים. אם המחשב מרוחק מן הטלוויזיה, ניתן לעשות שקע נוסף ליד המחשב ודרכו להתחבר. לאחר מכן עובר הלקוח תהליך התקנה וזיהוי, ניתנת לו כתובת IP קבועה, ומאותו רגע הוא מתחיל לגלוש.
כמה יעלה לנו האינטרנט בכבלים?
אנחנו עדיין לא יודעים. אנחנו בודקים את זה. מה שאני יכול להגיד הוא שיש לנו את הרצון להגיע להרבה מאד בתי אב, ולכן השרות צריך להיות במחיר אטרקטיבי. נכון להיום, בממוצע, העלות שהלקוח משלם ל- ISP שלו היא רק חצי מהעלות האמיתית של האינטרנט שלו. את החצי השני הוא משלם לבזק. לקוח שלנו לא יצטרך לשלם לבזק ואני מאמין שהעלות הכוללת עבורו תהיה אטרקטיבית.
דברת על אינטרנט מהיר פי מאה. האם תוכל להגדיר זאת במספרים? מה תהיה מהירות המינימום המובטחת? מה תהיה המהירות המקסימלית?
אנחנו בונים את עצמנו כך שלא נרד ממהירות של Mbps0.5. במקרים רבים מהירות הגלישה תהיה גבוהה יותר. חשוב לציין גם כי כל העסק של המודמים בכבלים עובר עכשיו תקינה וסטנדרטיזציה, וכל היצרנים מסתנכרנים לתקינה החדשה. התקנים החדשים מאפשרים לספק ללקוח המעוניין בכך, מהירות מובטחת גבוהה יותר, תמורת תשלום. טכנולוגית האפשרות הזו קיימת, אבל לנו אין עוד מדיניות מגובשת בנושא.
הבטחת המהירות עליה אתה מדבר היא מתשתית נונסטופ ועד לבית הלקוח, אבל צוואר הבקבוק האמיתי הוא מתשתית נונסטופ החוצה - אל העולם. מה יקרה כאן?
לנו אין שליטה על מה שקורה מחוץ לחוות השרתים שלנו, אבל כמובן שנקפיד על חיבור בקו רחב ל-IIX, ועל יחס לקוחות - מגהביט טוב (רוחב הפס לחו"ל, לחלק למספר הלקוחות), באופן שיעמיד אותנו במקום גבוה מול הספקים האחרים.
נונסטופ היא חברה בבעלות מלאה של מתב. האם תספקו את שרות האינטרנט בכבלים באזורי השליטה של מתב בלבד? מה עם לקוחות שתי חברות הכבלים האחרות - תבל וערוצי זהב?
בעלי המניות של מתב החליטו להקים את חברת נונסטופ. החלטה מקבילה לא התקבלה בחברות הכבלים האחרות. המצב, כמו שאני רואה אותו, הוא שאף אחד לא יודע מה יהיה ומה לעשות. אנחנו החלטנו לא לשאול את השאלות, אלא פשוט לעשות. כולם מדברים, כולם יושבים, אנחנו עושים.
אגב, זו לא בעיה טכנית גדולה כל כך לעשות חיבור בין חברות הכבלים האחרות, ואם הרגולציה תאפשר זאת, נוכל לספק שרותי אינטרנט לכל בתי האב בישראל.
האם תשתית הכבלים תשמש לצרכי אינטרנט רק את חברת נונסטופ, או שכל ISP יוכל לספק שרותי אינטרנט מהירים דרך תשתית זו?
זו שאלה רגולטורית. לדעתי עלינו להסתכל על המודל האמריקאי. על פי מודל זה, לא לוקחים את הנכס של חברת הכבלים ופותחים אותו לכל העולם. השוק האמריקאי הוא מספיק תחרותי, ואם הוא לא מצא לנכון לעשות זאת, מדוע לעשות זאת בארץ?
בשלב זה, כשמדברים על "אינטרנט בכבלים", מדברים על שימוש בתשתית הכבלים להעברת אינטרנט אל המחשב, אבל לא ישירות אל הטלוויזיה. מה, לדעתך, צופן העתיד בתחום? האם הטלוויזיה תדחק לקרן זווית לטובת האינטרנט?
מבחינת האבולוציה של האינטרנט לכיוון הטלוויזיה - מצד אחד, באינטרנט של נונסטופ נראה, על מסך המחשב, הרבה טלוויזיה, מצד שני, כשייכנס לשימוש ה- Web TV (אינטרנט ישירות דרך הטלוויזיה), מעל מסך הטלוויזיה יהיה ממיר דיגיטלי בעל כח חישוב לא קטן. זהו, בעצם, מחשב! בעצם לא נדע אם המחשב הוא טלוויזיה ואם הטלוויזיה היא מחשב. שני המדיומים האלה יתמזגו.
טכנולוגיית ה- Web TV פחות בשלה היום מהאינטרנט בכבלים. יש לה בעיות טכנולוגיות וקונספטואליות. ההתנהלות מול האינטרנט בטלוויזיה אינה נוחה עדיין, מבחינת ממשק המשתמש. בנוסף, צרכני הטלוויזיה הם צרכנים פסיביים, המצפים ממנה לשעשע אותם, מבלי להתאמץ. האם אנשים יעדיפו להיות אקטיביים מול הטלוויזיה, או רק מול המחשב? על כך אין לי תשובה חד משמעית. בכל אופן, קיים היום מזכר הבנות בין מיקרוסופט ישראל לבין קבוצת דנקנר, לייצוג WebTV בישראל. לכן, כל תוכן שנונסטופ בונה היום, נבנה
לשמש גם את הפלטפורמה העתידית הזו.
* שי שחל הוא סמנכ"ל שיווק בחברת נונסטופ, חברת האינטרנט בכבלים הראשונה בישראל