משלוח ראשון של נפט גולמי רוסי הגיע בראשית יולי לנמל יוסטון, שבטקסס. האירוע ההיסטורי משקף את מאמצי ארה"ב להקטנת תלותה בנפט מהמזה"ת, ואת מדיניות מוסקבה, המבקשת להדק את הקשרים עם ארה"ב ולערער את שליטת המפיקות המזרח תיכוניות בשוק האנרגיה העולמי. רוסיה שואפת לזכות שנית בתואר "מפיקת הנפט הגדולה בעולם", אותו איבדה ב- 91 עם התמוטטות ברית המועצות לשעבר.
המכלית "אסטרו לופוס" הובילה את המשלוח הראשון, 2 מיליון חביות נפט גולמי של "יוקוס", חברת הנפט השניה בגודלה ברוסיה. החברה מתכננת לייצא לארה"ב 5 משלוחים נוספים של 2 מיליון חביות כ"א, על מנת לבחון את רווחיות הייצוא לשוק האמריקאי. חברת הנפט האמריקאית "אקסון-מוביל" רכשה את כל המשלוח הראשון.
יצוא הנפט הרוסי לארה"ב מעיד על התחממות היחסים בין היריבות לשעבר. בימי המלחמה הקרה היה קשה לעלות על הדעת שנשיא אמריקאי יבקר במוסקבה ושארגון נאט"ו יסכים לשתף את המדינה הקומוניסטית לשעבר בנושאי מידע מודיעיני והגנה אווירית. שתי המדינות צפויות לקיים לקראת סוף השנה ועידת אנרגיה משותפת ביוסטון, על מנת לעודד חברות אמריקאיות להשקיע ברוסיה.
רוסיה ייצאה אשתקד כשני שלישים מתפוקת הנפט, שנאמדת ב- 7.2 מיליון ח/י, והפכה ליצואנית הנפט השניה בגודלה בעולם. יצוא נפט רוסי לארה"ב עשוי להיות רווחי אם יובל הנפט במכליות גדולות מאוד, אולם מכליות אלו אינן יכולות לחצות את מצרי בוספרוס. "יוקוס" העבירה את הנפט למכלית "אסטרו לופוס" ממכליות קטנות מול חופי יוון, אך לדעת אנליסטים שחקו הוצאות העברה את רווחיות המשלוח.
"יוקוס" תוכל לייצא לארה"ב כ- 600 אלף ח/י באמצעות המסוף במורמנסק והצינור הקרואטי, אמר מנכ"ל החברה, מיכאיל חודורקובסקי. יצוא נוסף של כ- 400 אלף ח/י יגיע משדות הנפט באי סאחאלין. החברה מתכננת לבנות מכלי אחסון ומסופים נוספים בנמל נובורוסיסק, ומנהלת מו"מ עם הונגריה וקרואטיה על הגדלת הייצוא מהבלקן.
(Bloomberg.com 3.7.02) (FT, 4.7.02) (WSJ, 22.7.02)