 |
|
 |
|
שיטת ההתפלה של זרחין מחבר:
פרופ' חיים גבירצמן
|
|
 |
|
 |
|
 |
אלכסנדר זרחין, מהנדס התפלה שעלה מרוסיה לישראל בשנת 1947, היה חלוץ "ממתיקי המים" הישראלים. זרחין הוא אבי שיטת ההקפאה בווקום, ובשנות השישים בנתה חברת "הנדסת התפלה" את המתקן הראשון באילת המבוסס על שיטה זו. מאוחר יותר נסגר המתקן ופורק מכיוון שפותחו שיטות פשוטות וזולות יותר. אולם זכותו תעמוד לו כמהפכן וחלוץ שהצליח להחדיר בישראל את הרעיון שמי הים יכולים להפוך מקור מים ובכך קידם את המחקר והפיתוח (לויטה, 1973).
שיטת ההתפלה של זרחין מבוססת על קירור המים המלוחים עד שקרח מתגבש מתוך התמיסה. הקרח הנוצר חופשי ממלחים שכן הם נשארים בתמיסת האם (בדומה לקרחונים הנוצרים ממי האוקיינוסים בשני הקטבים של כדור הארץ). הנחת העבודה שלו הייתה שהאנרגיה הנחוצה לקירור מים לנקודת הקפיאה פחותה מזו הנחוצה לחממם לנקודת הרתיחה (טל, 1978). תנאי העבודה האופטימליים להתפלה בטכניקה זו הם בטמפרטורה של 1.9ºC- ובלחץ נמוך של 4 מ"מ כספית, היינו "הנקודה המשולשת" שבה אדים, מים וקרח יכולים להתקיים בצוותא. בתנאים אלו ניתן לאסוף בו בזמן גם את הקרח וגם את אדי המים הרבים (שהתנדפו מהמים המלוחים בתנאי הלחץ הנמוכים) ומתעבים על גבי הקרח. השיטה נזנחה בסופו של דבר משום הקשיים הטכניים הרבים שהיו כרוכים ביישומה.
|