![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > ביו-טכנולוגיהעמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גנטיקה > הנדסה גנטית |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
מה המשותף למזונות הבאים: דגים עמידים לקור, יין, פלפלים בשלל צבעים ויוגורט? - המשותף הוא שכולם מטופחים ומיוצרים, תוך שימוש באמצעים ביוטכנולוגיים שונים. האדם, כמו כל שאר בעלי-החיים, זקוק למזון לשם קיומו. בעלי-החיים אוכלים את המזון כפי שהם מוצאים אותו בטבע, והם אינם יכולים להשפיע על תכונותיו. ובני האדם? הם למדו לטפח בעלי-חיים וצמחים המשמשים למאכל, ולבצע פעולות שונות המשפיעות על המזון המיוצר מהם: על הרכבו, על טעמו, על כמות התוצרת המתקבלת ועוד. תחום הביוטכנולוגיה התחיל להתפתח כבר לפני אלפי שנים. היה זה כשאבותינו למדו להתפיח בצק, להתסיס שמרים ולייצר בירה, יין או גבינה. הם התבססו על הניסיון שהצטבר בייצור המזון ובעיבודו, והעבירו את הידע הזה מדור לדור. ומה קורה בזמננו?
על מה מבוססת ההנדסה הגנטית? האם אפשר לבודד DNA הנושא גֶן של תכונה יחידה? כל גֶן של תכונה כלשהי, מכיל גם אזור בקרה המשפיע על פעילות הגן. אזור הבקרה הוא מעין "מתג הפעלה", המשפיע על התבטאות הגן. כלומר, הוא קובע את האיבר או את הרקמה שבהם ייווצר תוצר הגן, ואת כמות התוצר שתיווצר בתאי הגוף. אם כך, החוקרים יכולים לזהות מקטע של DNA הכולל גֶן של תכונה רצויה, ואחר-כך הם יכולים לבודד אותו, לגזור אותו, להדביק לו אזור בקרה מתאים. ואת כל זה הם יכולים להדביק בתוך מולקולת DNA אחרת. DNA כזה, שהוחדר לו DNA ממקור זר, נקרא DNA רֵיקומביננטי. איך מעבירים DNA הכולל את התכונה הרצויה, מיצור אחד ליצור אחר? עתה, נפתחה בפני האדם הדרך לבצע אבולוציה מכוונת במעבדת המחקר: להשפיע על תכונות התוצרת החקלאית, להשפיע על איכות מוצרי מזון מן החי ומן הצומח, לשנות את מראה התוצרת החקלאית, ואפילו - לעשותה מגוונת יותר ומעוררת תיאבון.
איך אפשר לדעת אם התכונה הרצויה עברה בהצלחה לכל התאים שבניסוי? ואיך החוקרים יודעים למיין בין כל התאים רק את התאים שהתכונה הרצויה עברה אליהם? החוקרים מצאו דרך נוחה לסמן רק את התאים שהגנים הרצויים הצליחו לחדור אליהם. הם מחדירים אל התאים, ביחד עם התכונה הרצויה, גם גן של תכונה נוספת, המסייעת לברור את התאים. גן זה נקרא "גֶן מְדַוֵוחַ". התכונה הנוספת, שתפקידה לסמן את התאים שהגנים הרצויים חדרו אליהם, יכולה להיות צבע מיוחד, עמידות לאנטיביוטיקה, לרמת מליחות גבוהה, לחום או לכל תנאי עקה אחרת. אם הגן המדווח מקנה לתאים צבע, ניתן להבחין בקלות בתאים "שהונדסו" בהצלחה. אם הגן המדווח אחראי לתכונה של עמידות לעקה כלשהי, כגון: עמידות למלח או לאנטיביוטיקה, ניתן לחשוף את התאים שטופלו לעקה שנבחרה, על-ידי הוספת אנטיביוטיקה או מלח לתמיסות הגידול. כל התאים שלא נושאים את הגן לעמידות (וכמובן גם לא את הגן של התכונה הרצויה) מתים. כך ניתן לברור רק את התאים שעברו בהצלחה הנדסה גנטית. השימוש בהנדסה גנטית חצה זה מכבר את גבולות הדמיון, ואפילו את דמיונם של המדענים ושל הוגי הרעיון עצמם. החקלאות של ימינו מתבססת על ידע מדעי וטכנולוגי מתקדם ומאפשרת לשווק מוצרי איכות מתוחכמים, תוך שמירה על איכות הסביבה.
ההנדסה הגנטית מאפשרת להעביר תכונות תורשתיות מיצור אחד לאחר, ביעילות ובזמן קצר. עתה אין צורך לבצע הכלאות גנטיות, לחכות עד שהצאצאים יגדלו ויתרבו, לברור את הצאצאים המוצלחים ביותר, אשר מתאימים להמשך ההכלאות. וכך הלאה, שלב אחרי שלב... שיטת ההנדסה הגנטית פתחה בפני החוקרים והמטפחים, ערוץ חדש: היא מאפשרת להעביר לבעל-חיים גנים מבעלי-חיים שונים או אפילו מצמחים שונים, ולהקנות לצמחים תכונות שמקורן בבעלי-חיים או בצמחים זרים. היכולת להעביר תכונות ממין אחד למין אחר הגדילה לאין שיעור את "בנק הגנים" העומד לרשות החוקרים והמטפחים. וכך נפתחה הדרך לבצע באופן מלאכותי, מה שלא יכול היה להתרחש בטבע לעולם. אך ההצלחות שהשיגו החוקרים בשיטות של הנדסה גנטית, עוררו בעיות שונות. סוג אחד של בעיות הן של אתיקה, של מוסר או של מגבלות דתיות, שיש לשימוש ביצורים "המהונדסים" - היצורים הטרנסגניים. בעיה אחרת קשורה בגן המדווח. חשוב ביותר להקפיד על בחירה של תכונת הברֵרה, כך שלא תיגרמנה בעיות עתידיות בעת השימוש בתוצרת "המהונדסת". דוגמה: חוקרים חוששים כי אם נאכל מזונות שגן הברֵרה בתהליך טיפוחם הוא עמידות לאנטיביוטיקה, חיידקי מעיים אלימים עלולים לרכוש את תכונת העמידות הזו. במקרה כזה, לא נוכל להילחם בחיידקים כאלה באמצעות התרופות האנטיביוטיות המצויות בידינו, ואנו עלולים לעמוד בפני סיכון חיים ממשי.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|