![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > חקלאות |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
בעקבות התרבות הקשרים עם מדינות המזרח הרחוק חדר למערב גם האוכל המזרחי, על חומרי המזון המיוחדים לו, על טעמיו וסגולותיו האופייניים, והפך להיות מבוקש יותר. לחדירת המזון למערב יש חשיבות רבה. מכיוון שהאוכלוסייה בכדור-הארץ הולכת ומתרבה בקצב מואץ, יש צורך גובר למצוא מקורות מזון חדשים, כדי לייצר יותר ויותר מזון שיספיק לכולם. שטח היבשה הוא רק כרבע משטח פני כדור-הארץ, וכל השאר מכוסה ים. אבל, רק כ- % 10 משטח היבשה (כלומר, רק כ- % 2.5 משטח כדור-הארץ!) ראויים לעיבוד חקלאי. אם הקצב של ייצור המזון ביבשה לא ידביק את הקצב המואץ של גידול האוכלוסייה, יהיה עלינו לחפש מזון ממקורות חדשים. האם החקלאות הימית יכולה לענות על צורך זה?
מרבית האצות עניות בחלבון (5-15% ממשקלן היבש), ועניות גם בשומן (1-2%בלבד), אך הן עשירות במינרלים חיוניים, בסיבים תזונתיים ובוויטמינים רבים, שיש להם השפעה טובה על בריאותנו. האם ניתן לגדל בישראל אצות למאכל? האצות העיקריות שנבחרו לגידול, הן: דַלְזִיף (גרָצִילַרְיָה) ודוּנַלִיאֶלָה. החוקרים מגדלים זנים של אצות אלה, שהם עשירים במיוחד במרכיבים חשובים, כגון: קָרוֹטֶן ואָגָר. האצה דַלְזִיף מכילה עד 25% אגר ממשקלה היבש. ואילו הדוּנַלִיאֶלָה מכילה כמות ניכרת של צַבְעָנִים, ובהם עד 10% קרוטן. החוקרים מגדלים את האצות בברכות פתוחות, שמי-ים זורמים בהן. כך כל האצות נחשפות לאור השמש בצורה הטובה ביותר. בעת הצורך מוסיפים למים חומרי דשן ופחמן דו-חמצני (CO2). סביבה זאת, העשירה במרכיבים החיוניים לתהליכי הפוטוסינתזה והצמיחה, מאיצה מאוד את קצב גידולן של האצות.
התנאים בבריכות הערבול מגדילים את כמות היבול של האצות. כמות זאת גדולה בהשוואה ליבול המתקבל בשטח זהה ביבשה. דוגמה: בריכה ששטחה דונם אחד, מניבה עד 60 טון אצות טריות לשנה. זאת, משום שמיד לאחר שהאצות הבוגרות "נקצרות" והבריכה מתרוקנת, ניתן לגדל בה מחזור חדש של אצות. בישראל כבר החלו לגדל אצות בצורה מסחרית: בקיבוץ ראש הנקרה שבצפון מגדלים את האצה גרָצִילַרְיָה באופן מסחרי; וליד העיר אילת מגדלים אצות מהמין דוּנַלִיאֶלָה, ואף מייצאים אותן לתעשיית המזון במזרח הרחוק - ביפן. החוקרים מקווים שבעתיד יהוו אצות ים מרכיב חשוב של מזוננו, ונשתמש בהן גם לצרכים אחרים.
החקלאות היבשתית תלויה בהשקעה גדולה של חומרים, של אנרגיה ושל מים. ישנן מדינות, כמו ישראל, שמים מתוקים הם מצרך יקר מאוד בהן. במקומות כאלה כדאי במיוחד לנצל את הקרבה לחוף ולפתח חקלאות במי הים המלוחים. הטכנולוגיה של ימינו מאפשרת לקבל גם יבול גבוה וכלכלי, והיא מאפשרת לחסוך חיסכון ניכר במים מתוקים לשאר צורכי החברה. בישראל במיוחד, יש יתרון נוסף לגידול אצות ולהפקת האגר שלהן. יתרון זה קשור למנהגי האכילה ביהדות, כלומר להפרדה בין בשר לחלב. הג'לטין והאגר - שניהם מוצרים המאפשרים לקבל מצב ג'לי. אבל, בניגוד לאגר המופק מצמחים (אצות), הג'לטין מופק מבעלי-חיים. אם כן, האגר מתאים לשימוש גם במוצרי חלב. האגר מתאים גם לאנשים צמחוניים, שהם מעוניינים להימנע ממזון מן החי, ולכל מי שאינו מעוניין לאכול מוצרי בשר. האם הכול מושלם? האם יש גם חסרונות באכילת אצות?
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|