![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גנטיקה > הנדסה גנטית |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
דגי הקרפיון, הגדלים בבריכות הדגים, ומספר האנשים החיים על כדור-הארץ - האם יש קשר ביניהם? במאתיים השנים האחרונות הוכפלה אוכלוסיית העולם פי שישה: לפני מאתיים שנה היא מנתה מיליארד נפש, ואילו לקראת שנת 2000 היא מונה כשישה מיליארדי בני-אדם (!). והיא הולכת וגדלה בקצב של כשמונים מיליון איש לשנה... נתונים אלה מעלים את הצורך לספק מזון בכמויות הולכות וגדלות, שיספיק לאוכלוסייה המתרבה במהירות. חוקרים, מדענים וחקלאים בכל העולם, מחפשים דרכים להגדלת כמות המזון, שניתן לייצר בזמן ובאמצעים העומדים לרשותם. קבוצת חוקרים ישראלים הציעה פתרון חדשני, העשוי לתרום לטיפול בבעיית המחסור של המזון בעולם. חוקרים אלה עוסקים בהשבחה גנטית של דגי קרפיון, שתתבטא בייצור מזון בכמות גדולה יותר ובתוך זמן קצר יותר מבעבר.
מדוע החוקרים בחרו לטפל דווקא בקרפיונים? דגי הקרפיון הם אחד ממקורות החלבון המבוקשים בארץ ובעולם: בישראל כ- 60% מדגי-הבריכות המשמשים למאכל, הם קרפיונים; ויש ארצות, כמו סין, אינדונזיה ורוסיה, ששיעורם אף מגיע כמעט ל- 100%. החוקרים החליטו לשפר את הפעילות של הגֶן האחראי ליצירת הורמון הגדילה בדגים. הם תכננו לטפח קרפיונים, שתאי גופם ייצרו כמויות גדולות של הורמון הגדילה, וכתוצאה מכך יזורז קצב גידולם. איך הם עשו את זה? מה היו שלבי העבודה?
בשיטה זאת החוקרים משתמשים במזרקים עדינים במיוחד להחדרת הגנים בעלי התכונות הרצויות לתוך ביציות הדגים. כך תכונות אלה מוקנות לעוברים של הדגים.
20% בממוצע - זה הזירוז בקצב הגידול שהושג בניסוי הזה! כך מתברר כשמשווים את קצב הגידול של דגי קרפיון "רגילים" לקצב הגידול של הדגים הטרנסגניים, המכילים את הגנים ה"משופרים". לממצא זה חשיבות רבה! איסוף הדגים מהבריכות נעשה רק לאחר שהקרפיונים מגיעים למשקל של כקילוגרם וחצי. מכיוון שהקרפיונים ה"מהונדסים" מגיעים לגודל הרצוי בתוך זמן קצר יותר - ניתן לפנות אותם מן הבריכות מוקדם יותר ולנצל את בריכות הדגים המתרוקנות לגידול של מחזור נוסף של קרפיונים. כלומר, מגדלי הדגים יכולים להפיק מאותן הבריכות הרבה יותר דגים במשך השנה. החוקרים ומגדלי הדגים מקווים כי גם הצאצאים של דגי הקרפיון ה"מהונדסים" יהיו בעלי קצב גידול מהיר יותר מהדגים ה"רגילים". כך ניתן יהיה לשווק כמויות גדולות יותר של דגים למאכל. הדבר חשוב במיוחד בארצות עניות, כגון: ארצות מזרח אירופה, אינדונזיה וסין, כי שם דגי הקרפיון הם מקור חשוב של חלבון למאכל. השלמת יותר מחזורי גידול בזמן קצוב מאפשרת לחקלאים להגביר את הרווחיות שלהם וגם להוזיל את מחיר הדגים לציבור הצרכנים בארצות עניות כאלה.
התברר שלדגי הקרפיון הטרנסגניים, שהוקנתה להם תכונת קצב גידול מהיר, יש עוד יתרון חשוב כמקור מזון. החוקרים מצאו כי דגים אלה אמנם מפתחים בגופם מסה גדולה יותר של שרירים, אך הם צוברים פחות שומן, בהשוואה לדגי קרפיון "רגילים". כלומר, הם מקור חלבון מצוין ועני בחומצות שומן מזיקות. אם כך, דגים אלה עשויים להיות מבוקשים גם כ"מזון בריאות", בעיקר בארצות מפותחות, שהמודעות בהן להרכב המזון ולהשפעותיו הבריאותיות היא רבה במיוחד. ומהן הבעיות?
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|