הסדרי נגישות
גשר מפעלים חינוכיים



לוט
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


בנו של חָרָן ונכדו של תֶּרַח, כלומר, אחיין של אברם (בראשית י"א 27).

לוט נולד באוּר כַּשְׂדִים, ונדד עם כל משפחתו לחרן. אחר כך הצטרף למשפחת אברם, ונדד אתם לארץ כנען, משם - למצרים, ובחזרה לכנען (בראשית י"ב 5-4, י"ג 1). בכנען פרץ ריב בין רוֹעֵי לוט לרועי אברם, על שִׁטְחֵי קרקע ומים לעדרֵי הצאן שלהם. אברם הציע לאחיינו להיפרד, כדי להימנע ממלחמות ביניהם ולשמור על יחסי שלום. לפי הצעתו של אברם, בחר לעצמו לוט למגורים איזור עשיר במים - את כיכר הירדן (פרק י"ג 12-3). כאשר לוט נלקח בשבי במלחמת המלכים - יצא אברם לשחרר אותו (פרק י"ד), וכאשר רצה ה' להשמיד את סדום ועמורה - ערי הכיכר, ניסה אברהם להצילן (פרק י"ח).
התנהגותו של לוט בסדום בולטת לטובה, כפי שמעיד הסיפור על הכנסת האורחים שנהג לוט במלאכים שבאו להודיע לו על האסון העומד לבוא על ערי הכיכר - "מהפכת סדום ועמורה". לוט ניצל בזכות היותו צדיק. כאשר נמלט עם שתי בנותיו מהעָרים ההרוסות, הוא הפך לאבי העמיםעַמוֹן ומוֹאָב, קרוֹבֵי עם ישראל (פרק י"ט). הסיפור מציין בין השאר את שיכרותו של לוט, וממנו צמח הניב "שִׁיכּוֹר כַּלוֹט". סופו של לוט אינו ידוע. 

שמו מעיד על היותו אדם מסתורי ("לוּט" פירושו "מְכוּסֶה", "עטוּף"). בפרק י"ט ישנם קשרים רבים בין לוט לבין בריחה - הימלטות (השורש מ.ל.ט.). יש פרשנים המקשרים אותו לשם לוֹטָן, מאלוּפֵי אֱדוֹם.

אֵשֶׁת לוֹט: במהפכת סדום היא נמלטה עם בעלה ובנותיה, אולם לא צייתה לַצַּו שלא להסתכל לאחור - ובזמן הבריחה פנתה והביטה לאחור, ולכן הפכה לִנְצִיב מֶלַח (פרק י"ט 27-15).
מותה המוזר של אשת לוט הביא לצמיחת הסברים וסיפורים שונים, מהסברו של פְלָבְיוּס (קדמוניות היהודים, א, ז, ד), שהיא הביטה ומביטה כל הזמן לעבר העיר, ועד מדרשים שונים, המפרטים את מעלותיה וחסרונותיה, את חֶטְאָהּ ועונשהּ. לדוגמה, אשת לוט גילתה לשכנותיה הסְדוֹמִיוֹת שבאו אליה אורחים, ובסדום היה חוק שאסור לארֵחַ אורחים (היא ביקשה לשאול מהשכנות מלח לבישול, ומכיוון שחטאה במלח - נענשה במלח). במדרשים השונים מפרטים שהיא התעכבה כי דאגה לבנותיה שנשארו מאחור, או שריחמה על בית אביה הסדומי, או שגילתה חוסר אמונה בדברי המלאך, עסקה בהצלת רכוש ועוד.
מימי בית שני עד ימינו יש המאמינים כי סלע מסויים של אבנֵי מלח בדרום ים-המלח הוא נציב-המלח של אשת לוט. מכיוון שצורות הסלעים באיזור משתנות במשך הזמן, נודדת האגדה מסלע אחד לאחר.
חוקרים מודרניים רואים את סיפור אשת לוט כסיפור אֵיְיטִיוֹלוֹגִי, שמטרתו להסביר את התנאים הטוֹפּוֹגְרָפִיים המיוחדים שבאיזור ים המלח (כלומר, את הצורות המשתנות של סלעֵי המלח).


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא
ביבליוגרפיה:
כותר: לוט
שם  האתר: מקרא גשר : האתר שלך ללימודי התנ"ך - אנציקלופדיה
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים
בעלי זכויות : גשר מפעלים חינוכיים
הוצאה לאור: גשר מפעלים חינוכיים
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית