דרישת אט"ד (=אדם טבע ודין): לעבור לסיטי דיזל בכל הארץ!
במאי 2000 עתרה אדם טבע ודין נגד השרה לאיכות הסביבה דאז ונגד חברות התחבורה הציבורית אגד ודן. בעתירה, דרשה עוה"ד ציפי איסר-איציק, סמנכ"ל אט"ד, כי השרה תפעיל את סמכותה עפ"י חוק ותחתום על צווים אישיים לאגד ולדן אשר יחייבו אותן לנקוט בשורת אמצעים להפחתת זיהום האוויר הנפלט מן האוטובוסים שלהן.
על רקע העתירה נכנס המשרד לאיה"ס (=המשרד לאיכות הסביבה) למו"מ עם הקואופרטיבים על מעבר לשימוש בסיטי דיזל (סולר נקי - דל גופרית) - אך הצווים לא נחתמו. זמן קצר לאחר מינויו לשר לאיכות הסביבה הודיע צחי הנגבי על כוונתו לחתום על הצווים ובחודש יוני השנה נחתמו הצווים אשר מורים לאגד ולדן לעבור לשימוש בסיטי דיזל בכל הערים הגדולות בארץ, ולנקוט באמצעים נוספים להפחתת זיהום האוויר המסוכן הנפלט מן האוטובוסים הרבים שמפעילות שתי החברות.
עם חתימת הצווים הסכימה אט"ד למשוך את עתירתה מבג"צ. אגד לא חיכתה הרבה. בתוך כחודש עתרה לבג"צ נגד ביצוע הצווים. לאחר שבית המשפט הביע את מורת רוחו על אי-צירופה של אט"ד כמשיבה צורפנו לעתירה והגשנו את תשובתנו. בתגובה התמקדנו בסיכון
הבריאותי, בתחלואה ובתמותה, הנגרמים מזיהום האוויר שפולטים האוטובוסים. כמו כן, הסברנו מדוע יש להתחיל את המעבר לסיטי דיזל דוקא עם אגד ודן ובהמשך לצרף את שאר חברות התובלה והרכבים הפרטיים.
כחלק מתגובתנו לעתירה הוגשה לבג"צ חוות דעתו של יואב ערמוני, ראש מנהל הדלק עד אוקטובר 2000. ערמוני, שנתן את חוות הדעת בהתנדבות, סותר את טענת אגד כי היא אינה ערוכה לוגיסיטית לשימוש בסיטי דיזל בירושלים. הוא קובע כי אגד יכולה להשתמש בסיטי דיזל בכל הארץ ובכלל זה בירושלים. עוד עולה מחוות הדעת כי שינוע הסולר הנקי לירושלים כרוך בהוצאה זניחה הן ביחס למחזור העסקי של אגד והן ביחס לעלויות נזקי הבריאות הכרוכות בזיהום האוויר הנגרם מאוטובוסים.
אויר הרים צלול כפיח. אגד בירושלים