קואופרטיב "דן" מתכוון לייבא תוך כמה חודשים 3 אוטובוסים שיונעו בגז מתאן שיופק מאתר חירייה, אמר איציק כגן, דובר "דן". הנהלת הקואופרטיב סיירה בתחילת מארס באתר על מנת לבחון את הרעיון, אולם מדובר בניסוי שיזם משרד התחבורה ושביצועו הוטל על "דן", אמר כגן, הטוען ש"יש הרבה פופוליזם ורדיפה אחרי כותרות" בנושא צמצום הפליטות והקטנת זיהום האוויר בקרב ארגוני איכות הסביבה.
אוטובוסים מונעים בגז טבעי או בגפ"ם מהווים פחות מ- 15% מייצור האוטובוסים העולמי, אומר כגן, ומצביע על החסרונות העיקריים בשימוש בגז בתחבורה הציבורית: קשיים לוגיסטיים של תחזוקה ותדלוק, סיכון בטיחותי שגובר בתנאי הביטחון הייחודיים לישראל והתקן הישראלי, המחייב התקנת מערכת מיזוג אוויר שמותקנת על גג האוטובוס, שמקשה על הצבת ציוד נוסף כמכלי גז על גג האוטובוס.
פיתוח מנועי דיזל (יורו 4) שמצמצמים את הפליטות המזהמות עד לרמת הפליטות ממנועי הגז, ימעיטו את האטרקטיביות שבשימוש בגז, אומר כגן, ובכל מקרה, הגז הטבעי עדיף על הגפ"ם, משום שהוא קל מן האוויר ואינו מהווה סיכון במקרה של דליפה. תקני הדלק החדשים שהקטינו את תכולת הגופרית בסולר תרמו לצמצום משמעותי של הפליטות המזהמות, אומר כגן, ומציין שכל האוטובוסים של "דן" מונעים עתה בדלק דל גופרית ( PPM 50).
בקרוב בישראל?
שר התשתיות, אביגדור ליברמן, חתם בינואר על צו המתיר לייבא לארץ כלי רכב המונעים בגפ"ם ובגז טבעי. יבוא המכוניות יתאפשר רק לאחר שמשרד התחבורה יאשר תקנים חדשים לכלי רכב אלו, למוסכים ולמכוני הבדיקה.
צי הרכב העולמי המונע בגז נאמד ב- 10 מיליון כלי רכב, ומדינות רבות מעודדות את המעבר לשימוש בגפ"ם. התומכים בהסבת מכוניות לשימוש בגפ"ם, טוענים שתדלוק בגפ"ם יצמצם את הזיהום במרכזי הערים וימנע את זיהום הקרקע מדליפות דלק ממכלי תחנות התדלוק.
במדינות רבות בעולם, וביניהן ארה"ב, איטליה, יפאן, דרום קוריאה, ניו זילנד וארגנטינה, פועלים אוטובוסים המונעים בגז בארה"ב. יצחק בן משה, מהנדס בכיר ב"אמישראגז", מצביע על צי של 500 אוטובוסים מונעי גפ"ם בווינה, בירת אוסטריה, שפועל כבר כ- 25 שנה.