הסדרי נגישות
עמוד הבית > טכנולוגיה ומוצרים > אנרגיהעמוד הבית > מדעים > אקולוגיה ואיכות הסביבה > אנרגיות חלופיות
מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה


תקציר
תאי הדלק המימני מעוררים עניין פוליטי משני צדי האוקיינוס האטלנטי, אולם עדיין מוקדם לחגוג את השחרור מהדלק הפחמימני. נדיר למצוא מימן חופשי שאינו קשור לפחמן או לחמצן, והפרדתו מצריכה אנרגיה. משני צדי האוקיינוס האטלנטי נחלקות הדעות על הדרך היעילה ביותר להפרדת המימן, והוויכוח מתלהט בין התומכים בשימוש באנרגיה מתחדשת לבין התומכים באנרגיה פחמימנית.



מהיכן יגיע המימן?
מחברת: ורדה מור


תאי הדלק מעוררים עניין פוליטי משני צדי האוקיינוס, אולם עדיין מוקדם לחגוג את השחרור מהדלק הפחמימני. הכותרת נראית מגוחכת, משום שהמימן הוא היסוד הנפוץ ביותר ביקום. נדיר למצוא מימן חופשי שאינו קשור לפחמן (כבדלק פחמימני) או לחמצן (כבמים), והפרדתו מצריכה אנרגיה. משני צדי האוקיינוס האטלנטי נחלקות הדעות על הדרך היעילה ביותר להפרדת המימן, והוויכוח מתלהט בין התומכים בשימוש באנרגיה מתחדשת לבין התומכים באנרגיה פחמימנית.

האיחוד האירופי הקצה בסוף השנה שעברה 2 מיליארד דולר לקידום "חזון המימן", ונשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, גילה את "תוכנית המימן" שלו, לה הוקצו 1.2 מיליארד דולר מכספי הממשלה. האיחוד האירופי מקדם כמה חלופות להפקת מימן ומתמקד באנרגיה חלופית בגלל מחויבותו לאמנת קיוטו. ארה"ב מעדיפה להתמקד בהפקת מימן מדלק פחמימני.

שימוש באנרגיה חלופית להפקת מימן היא החלופה היקרה יותר בינתיים (ר' טבלה). אנרגיה המופקת משמש או מרוח אינה ניתנת לאחסון, אולם ניתן להתגבר על הבעיה באמצעות אחסון המימן, סבור אלסנדרו אובי, יועץ לנשיא מועצת האיחוד.

עלות הפקת מימן (ב- $ ל-1 gigajoule)

חשמל מאנרגיה גרעינית 10-12
חשמל מפחם/גז (מינוס CO2) 15-18
מימן מפחם/נפט/גז 1-5
מימן מגז טבעי (מינוס CO2) 8-10
מימן מפחם (מינוס CO2) 10-13
מימן מביומסה 12-18
מימן מאנרגיה גרעינית 15-25
מימן מאנרגיית רוח בלב ים 15-25

מימן מאנרגיית רוח על היבשה

20-30
מימן מתאים סולאריים 25-50
מקור: International Energy Agency

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, שהקציב השנה 1.2 מיליארד דולר ל"תוכנית המימן", תומך בשימוש בדלק פחמימני לצד השימוש באנרגיה מתחדשת. צמצום הפליטות אינו היעד היחידי של המדיניות האמריקאית, המבקשת להקטין את תלותה בייבוא הנפט. ניתן להשתמש בעתודות הפחם הגדולות של ארה"ב לייצור מימן. גם בסין עתירת הפחם גוברת הפופולריות של גישה זו.

הפקת מימן באמצעות פחם או נפט תייצר פליטות מזיקות, גם אם הפרדת המימן תבוצע באמצעות רפורמציה בקיטור שתנצל את המימן מאדי המים ומהפחמימנים. עם זאת מכיוון שטכנולוגיית תאי הדלק מייצרת חשמל ללא בעירה יהיו הפליטות המזיקות שייצור התהליך נמוכות מפליטות מנועי הבעירה הפנימית (ר' טבלה).

פליטות פחמן דו חמצני מטנדר "שברולט סילברדו" לפי סוגי מנוע ודלק שונים (גרם / קילומטר)

בנזין

338.0

דיזל / סולר

293.3

בנזין (רכב כלאיים)

282.1

תא דלק מונע במימן * שהופק מגז טבעי

197.6

תא דלק מונע במימן * שהופק מדלק קונבנציונאלי

466

תא דלק מונע במימן ** שהופק מאנרגיית רוח

0
* מימן דחוס
** מימן נוזלי
מקור: WSJ, 7.3.03

השימוש בפחמימנים להפקת מימן עשוי להיות "ירוק יותר מירוק", כותב "האקונומיסט", ואם תתמוך תעשיית הנפט האמריקאית ברעיון, בעידוד איש הנפט הטקסני היושב בבית הלבן, נוכל למצוא מימן בכל תחנת דלק.

ביבליוגרפיה:
כותר: מהיכן יגיע המימן?
מחברת: מור, ורדה
תאריך: מארס 2003 , גליון 297
שם כתב העת: דפי מידע : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
עורכת הכתב עת: מור, ורדה
הוצאה לאור: מינא : המכון הישראלי לנפט ולאנרגיה
הערות לפריט זה:

1. מקור: WSJ, Wall Street Journal, 7.3.03 ;The Economist, 15.2.03
2. ורדה מור היא עורכת החומר


הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית