הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > פיסיקה ומבנה החומר [כימיה] > חומרים: תכונות ותהליכים
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית


תקציר
נידע על היסוד בריליום ושימושיו.



בריליום
מחבר: שילה קם


היסוד: בריליום (Be).

מידע כללי:

הבריליום הינו מתכת קלה, רעיל ביותר, בעל נקודת התכה ורתיחה גבוהות . הבריליום נפוץ במס' מחצבים כדוגמת ברילוניט ובריל. הבריליום מופק מעפרה באמצעות פעילות חומצה גפרתית על המחצב בתנאי טמפ' ולחץ גבוהים. בריליום טהור מתקבל ע"י אלקטרוליזה.

מס' אטומי

מסה אטומית

נקודת התכה

נקודת רתיחה

מצב צבירה בטמפ' החדר

צפיפות

4 9.01

1280°C

1500°C

מוצק 1.85 גר' לליטר

היסטוריה:

אבן הברקת ובריל (סוג של מינרל) היו ידועים כבר למצרים הקדמונים, אולם רק בסוף המאה ה- 18 ידעו ששניהם מופקים מאותו מינרל, שכיום אנו יודעים כי הוא בריליום-אלומיניום סיליקאט. הבריליום התגלה בשנת 1797 בצרפת בידי ניקולאוס לואיס ואוקיואלין. אולם הבריליום בודד לראשונה רק בשנת 1828 ע"י פרידריך וולר, באמצעות תגובה של אשלגן עם בריליום כלורי (BeCl2).

שכיחות:

הבריליום הוא יסוד מאד נדיר, ומהווה רק 0.0006% ממסת כדה"א. ניתן למצוא את הבריליום4331 במס' מחצבים.

דוגמאות לתרכובות הבריליום:

  • בריליום חמצני (BeO) – בריליום חמצני נוצר כאשר מחממים בריליום בחמצן או כאשר מפרקים בריליום הידרוקסידי או בריליום פחמני, ומתקבל בריליום חמצני שזהו מוצק לבן, אשר לא ניתן להמיסו במים ודומה בתכונותיו לאלומיניום חמצני. משתמשים בבריליום חמצני כדי להפיק בריליום ובריליום-נחושת עמידים חום עבור מכשירי רדיו בעלי הספק גבוה.
  • בריליום כלורי (BeCl2) – באמצעות הזרמת כלור על פני תערובת מחוממת של בריליום חמצני ופחמן מקבלים מוצק לבן זה. תכונותיו: נמס בקלות במימסים אורגניים ובסביבה מימת הופך להידרוקסיד. המלח האל-מימי משמש כזרז.
  • בריליום הידרוקסידי (Be(OH)2) – חומר אמפורטי מוצק, השוקע בתמיסות של בריליום כאשר מוסיפים בסיס. נמס בעודף בסיס והופך לברילט, ומבחינה זו דומים ההידרוקסידים של הבריליום להידרוקסידים של אלומיניום ושל אבץ, המתנהגים אף הם כאמפורטי (יכולת של מתכת ליצר קטיונים ואניונים מורכבים).

שימושי הבריליום:

  • כחלון לקרני X (קרני רנטגן), בשל יכולתו הטובה להעביר קרני X ( העברת קרני ה-X ע"י בריליום נעשית בצורה הטובה פי 17 מזו שנעשית ע"י האלומיניום).
  • משמש 2% מסגסוגת עם ניקל, ביצירת קפיצים ואלקטרודות.
  • סגסוגת של מתכת ובריליום (2%) הינה סגסוגת חזקה מאד ובעל התנגדות לאוויר, שמשתמשים בה בג'ירוסקופ (מכשיר עזר במכשירי ניווט, העוזר לשמור על יציבותם), בחלקי מחשבי ובכלי נגינה.
  • סגסוגות של בריליום משמות כחומר בסיס למטוסים, טילים, מעבורות וספינות חלל וללויני תקשורת.
  • משתמשים בתחמוצות הבריליום בתעשייה הגרעינית.
  • כחומר מונע חיזור (חיזור הוא תהליך שבו מוציאים חמצן מתרכובת מסוימת).
ביבליוגרפיה:
כותר: בריליום
מחבר: קם, שילה
שם  הפרסום מקורי: יסודות הטבלה המחזורית
תאריך: 2000
הוצאה לאור: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית