מארי קירי הייתה הדמות המפורסמת ביותר בזמנה, בתחום המדע, אחרי איינשטיין. היא ובעלה פייר גילו חומרים מיוחדים שפולטים אנרגיה אדירה.
אלה הם החומרים הרדיואקטיביים.
מארי קירי
סיימה את בית-הספר בהצטיינות
המדענית מארי קירי נולדה בפולין. הוריה היו מורים. בגיל 15 סיימה את בית-הספר בהצטיינות ונאלצה להמשיך את לימודיה בביתה, כי בפולין של אותה התקופה לא הותר לנשים ללמוד. אך היא לא ויתרה, וכשהייתה בת 18 החלה לעבוד בטיפול בילדים, כדי לחסוך כסף ללימודים בחו"ל.
פריז - לימודי פיזיקה ואהבה לפייר קירי
מארי נסעה לפריס ולמדה שם פיזיקה. יום אחד הוזמנה לעבוד במעבדה של מדען צעיר, שערך מחקרים בחשמל. היה זה פייר. האהבה פרחה וכך גם עבודתם המשותפת. לאחר שהתחתנו, המשיכו לעבוד יחד והיו זוג נפלא בחיים ובמעבדה.
תגלית: פולוניום ורדיואקטיביות
מארי קירי הייתה אחת הנשים הראשונות בצרפת שלמדו לתואר דוקטור. במהלך עבודת המחקר שלה היא גילתה חומר חדש ומוזר, שפלט קרינה חזקה ובלתי נראית. היא נתנה לו את השם "פולוניום"(Po), על שם מולדתה האהובה, פולין. לכוח הקרינה שלו היא נתנה את השם "רדיואקטיביות".
ועוד תגלית: רדיום
מארי ופייר קירי גילו חומר נוסף - רדיום. הסתבר להם שבגרם אחד של רדיום יש אנרגיה שמסוגלת להרים משקל של 10,000 טון לגובה של קילומטר וחצי!
סכנת הקרינה לא הייתה ידועה
האנרגיה העצומה שפלטו החומרים החדשים הייתה מקור לשמחה ולתקווה אך גם טמנה בחובה סכנה. שני החוקרים לא ידעו את גודל הסכנה של הקרינה מחומרים אלה, והם טיפלו בהם ללא אמצעי הגנה וללא מחסומי קרינה. בריאותם נפגעה קשות. מארי חלתה בסרטן הדם ומתה בשנת 1934.
מארי קירי - המדען היחיד שזכה לקבל שני פרסי נובל בנושאים מדעיים!
היא עוד הספיקה לקבל שני פרסי נובל (אחד מהם במשותף עם פייר), והייתה המדען היחיד שזכה לקבל שני פרסי נובל בנושאים מדעיים! מעניין לציין שגם בתה ובעלה קיבלו שניהם פרס נובל בנושא חומרים רדיואקטיביים.
חומרים מסוכנים מאוד אך גם מועילים מאוד
אך מעז יצא מתוק. כיום משתמשים בחומרים רדיואקטיביים כדי לרפא! שימוש בחומרים אלה בכמויות קטנות ומבוקרות מאפשר לנצל את הקרינה שהם פולטים, כדי... להרוס גידולים סרטניים.
ולא רק זאת - כאשר מזריקים אותם, בכמויות זעירות, לתוך הגוף, אפשר לעקוב אחריהם בקלות (בגלל הקרינה שלהם) וללמוד בעזרתם על תפקודים שונים של הגוף.