הסדרי נגישות



אחז המלך
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


גשר מפעלים חינוכיים
חזרה3

אחז בן יותם, נכד לעוזיהו מלך יהודה.

השם אחז הוא קיצור של אחזיה או יהואחז. השם נזכר בחותמת עברית של אחד משריו: "לאנשא עבד אחז", ובכתובת תיגלת פלאסר ה- 3 בכינוי "אוחזי".

אחז עלה למלוכה בגיל 20, ומלך 16 שנה, בשנים 734-727 לפני הספירה.

אחז מלך בפועל, כעוצר, כבר בשנות מלכותו האחרונות של סבו עוזיהו (שהיה חולה בצרעת וישב בבית החופשית), לאחר מות אביו יותם.

המקורות המקראיים על אחז הם מלכים ב' ט"ז, ודברי הימים ב' כ"ח.

המאורע ההיסטורי המשמעותי שהתרחש בימיו מתואר בישעיה ז', ח', ט'. זוהי הברית שנרקמה נגד יהודה על-ידי רצין מלך ארם ופקח בן רמליהו מלך ישראל, שגררה את התערבות תיגלת פלאסר ה- 3 מלך אשור. המסע שערך מלך גדול זה לארץ-ישראל, בשנת 734 לפני הספירה, שינה את המפה הפוליטית בסוריה וא"י הדרומית לבלי הכר, ונזכר בכתובות.

לפי המסופר בישעיה ז' חברו ארם דמשק ומלכה רצין, עם ישראל ומלכה פקח בן רמליהו להילחם ביהודה. הסיבה לכך ניתנת באופן חלקי בפסוקים 5-6: "יען כי יעץ עליך ארם רעה, אפרים ובן רמליהו לאמר: נעלה ביהודה ונקיצנה ונבקיענה אלינו, ונמליך מלך בתוכה, את בן טבאל". ישעיה מעודד את אחז לבטוח בכוחו של ה' להושיע את ירושלים ואת כיסא המלוכה של בית דוד. אחז אינו מקבל את עצת הנביא ופונה אל אשור בבקשת עזרה. במכתב הכנעה שנשלח לתיגלת פלאסר ה- 3 מביע אחז הכנעה, ומכריז על הכרה במרותו של הענק האשורי במילים "עבדך ובנך אני". לבקשה זו מצרף אחז מנחה – כסף וזהב מאוצרות בית המקדש ובית המלך (מלכים ב' ט"ז 7-8; דברי הימים ב', כ"ח 21). הסיבה לקשר שקושרים בעלי הברית רצין מלך ארם דמשק ופקח מלך ישראל, כנגד אחז מלך יהודה, היא דרישת רצין ופקח מאחז להצטרף לברית כנגד אשור. בברית זו שיתפו פעולה ממלכות סוריה, א"י ופלשת ובראשן ארם וישראל.

ראשית פעולתם של פקח ורצין היתה לעורר את אדום למרוד ביהודה: "וינשל (רצין) את היהודים מאילות, ואדומים באו אילת, וישבו שם עד היום הזה" (מלכים ב' ט"ז 6). הפלשתים חדרו גם הם לשפילת יהודה וכבשו ערים רבות (דברי הימים ב', כ"ח 17-18).

מכתובות תיגלת פלאסר ה- 3 מתברר שהצבא האשורי יצא לעבר סוריה וא"י בשנת 734 לפני הספירה. הוא צר לראשונה על דמשק ולאחר שהכניע אותה, הומת מלכה רצין, ממלכתו בוטלה ונחלקה לכמה פרובינציות אשוריות; מדמשק הדרים הצבא לעבר הירדן המזרחי, צר על עשתרות ולכד אותה; כבש את הגלעד והיגלה את תושביו; צבאו התקדם לאורך החוף הפניקי מצור דרומה והגיע לאשקלון ועזה שהיו שותפות לברית כנגד אשור; כן התקדם הצבא האשורי לעבר הגליל העליון והגליל התחתון, והיגלה חלק מתושבי הגליל.

עבר הירדן המזרחי והגליל הפכו לפחוות אשוריות, וממלכת שומרון שהצטמצמה אך ורק להר אפרים השתעבדה לאשור והעלתה לה מס כבד. שומרון נשארה על תילה לאחר שפקח בן רמליהו נרצח ע"י הושע בן אלה שהומלך תחתיו, ושילם מס כבד לאשור כביטוי לשעבוד.

 


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא