הסדרי נגישות



מסע סנחריב
מחבר: גשר מפעלים חינוכיים


גשר מפעלים חינוכיים
חזרה3

בשנת 701 לפני הספירה יצא סנחריב מלך אשור למסע צבאי גדול לפלשת וליהודה, לדכא את המרד הרחב שנרקם נגד האימפריה האשורית על ידי ממלכות באנטוליה, צידון, פלשת ויהודה. על מסע זה יש ידיעות רבות ממקורות שונים.

מצירוף המקורות המקראיים והאשוריים עולה התמונה שסנחריב הגיע אל לכיש, צר עליה וכבשה, הפך את המקום למיפקדתו, ומשם פשטו גדודיו על ערי יהודה והרסו את מערכת ההגנה של הארץ. לאחר שכבש את כל ערי יהודה הבצורות (מלכים ב', י"ח 14, 17), שלח סנחריב צבא לירושלים, עם כמה שרים ובראשם רבשקה, בדרישה לכניעת חזקיהו (י"ח 17). חזקיהו אכן נכנע לסנחריב, ירושלים נשארה עומדת על תילה, אך חזקיה השתעבד לאשור.

לפי הכתובות האשוריות, אלפיים מתושבי הערים הוגלו, המצור על ירושלים הסתיים בכניעה מוחלטת של חזקיה לאשור, בלקיחת שלל רב, ובקריעת שטחים מממלכת יהודה וסיפוחם לפלשת.

המקרא מתאר תמונה שונה: מגיפה שפרצה במחנהו של סנחריב אילצה אותו לשוב לארצו, וירושלים לא נפגעה כלל. העובדה שחזקיהו המשיך למלוך לאחר המסע, ושלח מס לנינוה בירת אשור, מלמדת שאכן סנחריב נאלץ להפסיק את המצור על ירושלים מבלי לכובשה. הטלת המס הכבד על חזקיהו היא ביטוי של כניעה ושיעבוד.

 


מעבר ללקסיקון > לקסיקון מקרא