![]() |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גנטיקה > הנדסה גנטית |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
מי לא אוהב להתרווח במסעדה טובה ולאכול דג אמנון צלוי בתנור או בגריל? ואכן, גידול דגי אמנון הוא ענף כלכלי חשוב בארץ. אבל, מגדלי האמנונים בישראל נתקלים בבעיה חמורה: בחורף הקר יש צורך להגן על הדגיגים הצעירים, כי אם טמפרטורת המים יורדת מתחת ל- 14 מעלות צלזיוס, דגים טרופיים אלה עלולים למות. בארץ מגדלים את האמנונים בברכות פתוחות, ובחורף, כשהטמפרטורות יורדות, אי אפשר לחמם בהן את המים. לכן, מגדלי הדגים נאלצים להעביר את הדגיגים הצעירים לברכות סגורות ומחוממות. רק כשהטמפרטורות עולות שוב, מחזירים אותם לברכות הפתוחות. ההוצאות של הפעלת הברכות המוגנות גדולות מאוד. כדי להקטין את ההוצאות, ממלאים את הברכות בצפיפות רבה, אך הצפיפות הזאת גורמת לתמותה של דגיגים רבים.
החוקרים נעזרו בתכונה המצויה בדגי קוטב. תכונה זאת גורמת ליצירה של חלבונים בתאי-הדג, המונעים נזקי קור. אלה הם חלבוני "אנטי פריז" (anti freeze). החוקרים ביצעו ניסוי בקבוצת דגים: בשלב הראשון של הניסוי, הם הזריקו לדגי אמנון חלבוני "אנטי פריז" נקיים. בניסוי הוכח כי חלבונים אלה אכן מגבירים את העמידות של הדגים לטמפרטורות נמוכות. בשלב הבא, החוקרים החדירו לדגי אמנון, בשיטות של ביוטכנולוגיה, את הגנים ליצירת החלבונים המונעים קפיאה. איך עושים את זה?
ממצאים ראשוניים מוכיחים כי חלבוני "אנטי פריז" משפרים את העמידות לקור גם בטמפרטורות שמעל לנקודת הקיפאון, ולא רק בסכנה של קיפאון ממשי. ואכן, דגי אמנון "מהונדסים" שהוקנתה להם התכונה ליצירת חלבוני "אנטי פריז" בתאי גופם, אינם מתים, אפילו כשטמפרטורת המים בברכה יורדת מתחת ל- 14 מעלות צלזיוס למשך זמן ניכר! מה זה יכול לשפר? כך יוכלו להגדיל את כמויות המזון בארצות שונות. למשל, אפשר יהיה לגדל דגי מאכל ממינים טרופיים אחרים באזורים, שבחורף הטמפרטורות יורדות בהם, וגם לעשות זאת בעונות השנה שלא התאימו לכך בעבר.
דגים הם מקור חלבון מבוקש, בזכות היותם דלים בשומן, עשירים בוויטמינים ובמינרלים שונים, כגון: יוד. בארצות השוכנות ליד הים, הדגים הם מרכיב חשוב ביותר של התפריט. החוקרים מקווים כי ההנדסה הגנטית תאפשר לשפר תכונות נוספות של דגים, כגון: שיהיו עשירים יותר במרכיבים תזונתיים שהם חיוניים לאדם. מה עלול לקרות אם הדגים הטרנסגניים יברחו?... התכונה שהוקנתה לדגים הטרנסגניים מקנה להם יתרון על דגי הבר, ולכן אם הם יתרבו בטבע, הם עלולים לדחוק את דגי הבר ולגרום להיעלמותם. הדגים הטרנסגניים דומים מאוד זה לזה ברוב תכונותיהם, ולא רק בתכונת העמידות לקור שהוקנתה להם. זאת, משום שהם צאצאים של מספר מצומצם של הורים, שטופלו בשיטות של הנדסה גנטית. ומדוע חשוב שבטבע יהיו דגי בר, שיש להם מגוון רחב של תכונות?
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|