הסדרי נגישות
עמוד הבית > מדעים > ביולוגיה > גוף האדם > רבייה והתפתחות
גליליאו צעיר בע"מ


תקציר
איך בדיוק התחיל הכל וכיצד אנו נולדים? מהרגע בו ביצית מופרית על ידי תא זרע מתחיל ההריון. העובר מתפתח ברחם במשך תשעה חודשים ויוצא לאוויר העולם.



איך באים תינוקות לעולם?
מחברת: ענת גבריאלי


איך הכל מתחיל וכיצד אנו נולדים

אתם זוכרים את הרגע בו יצאתם לאוויר העולם? סביר להניח שלא, אבל אני יכולה לספר לכם בוודאות גמורה שהיה זה הרגע המרגש והמופלא ביותר בחייהם של הוריכם. לאחר תִּשְׁעָה חודשי הֵרָיוֹן בהם התפתחתם יפה יפה בָּרֶחֶם של אמא, יצאתם לעולם הגדול. הייתם כל כך קטנים וזעירים, אך יחד עם זאת - מושלמים. היה לכם פֶּה פִּצְפּוֹן, ידיים, רגליים ואצבעות זעירות, מוח, לב פועם ועיניים מלאות הַבָּעָה. ממש אנשים קטנטנים. האמת היא שבהתחלה, ברגע שניתקו אתכם מֵחֶבֶל הַטַּבּוּר, פְּלַטְתֶּם צעקה חזקה ובכיתם קצת (אולי נבהלתם מֵהַהֲמולָּה שמסביבכם), אבל כל מי שהיה בחדר דווקא נשם לרווחה לְמִשְׁמַע הבכי הראשון שלכם. היה זה סימן לכך שאתם מסוגלים לנשום בכוחות עצמכם ושאתם מוכנים להתחיל בחיים חדשים. איך בדיוק הכל התחיל וכיצד, בעצם, אנו נולדים?

שניים שיוצרים אחד

כל היצורים החיים, כלומר: בני אדם, בעלי חיים, צמחים, חַיְדַּקִּים וּנְגִיפִים, מסוגלים לְהִתְרַבּוֹת, וליצור יצורים שדומים להם. תהליך הָרְבִיָּה הוא תהליך המשותף לעולם החי והצומח, אולם ישנם שני סוגים של צורות רְבִיָּה: רְבִיָּה מינית ורְבִיָּה אַל-מִינִית. ברְבִיָּה אל-מינית כל פרט נוצר מהורה אחד בלבד. בסוג זה של רְבִיָּה - תא בודד מבעל החיים או מצמח מתפתח ליצור חדש הזהה למקור. לדוגמה: חיידקים, אַצּוֹת, יצורים חַד-תָּאִיִּים וצמחים רבים. ברְבִיָּה מינית, לעומת זאת, דרושים שני בני זוג או שני תאים של פרטים שונים כדי ליצור צֶאֱצָא חדש. במילים אחרות: כמו בריקוד הַטַּנְגּוֹ, כדי להוליד ילדים צריכים שניים: זָכָר וּנְקֵבָה. וזה עוד לא הכל... תהליך הרְבִיָּה נוצר מֵהַפְרָיָה, כלומר: איחוד בין תָּא הַזֶּרַע לַבֵּיצִית. כדי שֶׁיִּתְפַּתֵּחַ צֶאֱצָא או צמח חדש, תָּא הַזֶּרַע והבֵּיצִית או גרעין של גרגר אבקה ובֵּיצִית חייבים להיפגש וּלְהִתְלַכֵּד. מכאן הכל נראה כבר פשוט יותר. כדי ליצור תינוק חדש צריך ליזום מפגש ואיחוד בין אחד מִתָּאֵי הַזֶּרַע (הַזֵּרְעוֹנִים) של הגבר לבין אחת מביציות האשה הנמצאות בגופה. איחוד כזה יוצר תָּא מופְרֶה, כלומר: עובָּר המכיל את התכונות שירש משני התאים.

נקודה שהופכת לפקעת

מכאן מתחיל הכל! נקודה זעירה בגודל של כ-0.1 מִילִימֶטְרִים, שנוצרת משני תאים חסרי חיים בגודל מִיקְרוֹסְקוֹפִּי (קטן מאוד) צומחת בתוך תִּשְׁעָה חודָשִׁים והופכת לעובָּר שמשקלו בממוצע כ-3.250 קִילוֹגְרָמִים. הייתם מאמינים?

למעשה, מהרגע בו בֵּיצִית מופְרֵית על ידי תָּא זֶרַע מתחיל ההֵרָיוֹן. אצל בני האדם, כמו אצל בַּעֲלֵי הַחוליוֹת מִמִּשְׁפַּחַת הַיּוֹנְקִים, העובָּר מתפתח בָּרֶחֶם במשך ההֵרָיוֹן ויוצא לאוויר העולם כיצור חי. אולם, אצל בעלי חיים ממחלקות אחרות של בעלי חוליות כמו דגים, זוחלים או עופות - בּוֹקֵעַ הַצֶּאֱצָא מִבֵּיצָה. מרגע הַהַפְרָיָה מתחילה הַבֵּיצִית הַמּופְרֵית להתחלק. תחילה היא מתחלקת לשתיים, לאחר מכן לארבע, אחר כך ל-16 תאים וכן הלאה. תוך שלושה שבועות מגיעה הַבֵּיצִית מגודל מִיקְרוֹסְקוֹפִּי לִפְקַעַת תאים הנראית ככדור חלול המחולק לתאים. החלל שבתוך פְקַעַת התאים מלא בנוזל. פְקַעַת התאים מתפצלת ברֶחֶם האם – חלק מהתאים מתפתחים לְשִׁלְיַת העובָּר, וחלקם מתפתחים לגוף העובָּר ובהמשך לאיברי הגוף.

הלב מתחיל לפעום

במהלך תשעת חודשי ההֵרָיוֹן בהם מתפתח העובָּר ברֶחֶם חלים שינויים מדהימים בקצב גדילתו. למעשה, בכל שבוע מתפתחות מערכות נוספות, והעובָּר משתנה. תארו לעצמכם יצור בגודל של גרגר אורז (כְּסֶנְטִימֶטֶר אחד) – זהו גודלו של עובָּר בן 5-6 שבועות. בשלב זה יכולים הרופאים להבחין כבר בצורתו - ראש גדול, צוואר וזנב. קבוצת תאי הראש מתחילה לְעַצֵּב את השקעים שבהם יתפתחו תאי העיניים והאוזניים, מערכת הראייה והשמיעה מִתְהַוּוֹת לְאִטָּן, ובגופו של העובָּר מתפתח אפילו לב שמתחיל לפעום. בשלב זה יש ללב שני חדרים בלבד, אך אל דאגה - תוך כמה ימים הם יהפכו לארבעה חדרים, והלב יהיה מושלם. בגוף הזעיר הזה מתחילות להתפתח מערכות נוספות ואפילו צצות להן ידיים ורגליים זעירות. העובָּר עטוף בִּקְרוּם דק, וצף בתוך נוזל הנקרא מֵי שָׁפִיר, שמגן עליו מפני זעזועים וחבלות.

כשהעובָּר בן כעשרה שבועות - רוב אֵיבָרָיו כבר מתחילים לצמוח: יש לו עיניים (שעדיין מכוסות בקרום עור שיהפוך בהמשך לְעַפְעַפַּיִם), אף, פה ואיברים פנימיים מסוימים. מוחו של העובָּר מתחיל להתפתח במהירות ולבו, הפועם במרץ, מזרים את הדם המגיע מן הַשִּׁלְיָה.

מה עם קצת אוויר?

איך לדעתכם מסתדר העובָּר הקטן בתוך מֵי השָׁפִיר - ללא אוויר? נראה קצת מחניק, לא? לא! בשביל זה יש את אמא. העובָּר אינו נושם בבטן אלא מקבל חמצן דרך הַשִּׁלְיָה. מה גם שבשלב הזה הריאות שלו אינן מפותחות כלל, וממילא אינן יכולות למלא את תפקידן. אבל, כדי שלא יתפסו אותו לא מוכן ברגע יציאתו לאוויר העולם, הוא מתחיל, כבר בשלבים מוקדמים של התפתחותו, להתאמן ולבצע תנועות נשימה באמצעות הפעלת שרירי צלעותיו. אז זהו, אפשר כבר לצאת מהבטן?

כדורגל בבטן

חכו, חכו, סיימנו רק כשליש מתקופת ההֵרָיוֹן... העובָּר, שכבר נראה שעבר כִּבְרַת דֶּרֶךְ ארוכה, הגיע רק לגודל של משהו כמו כַּדּוּר טֶנִיס (בערך 12 סֶנְטִימֶטְרִים) והוא בן כ-16 שבועות בלבד. בשלב זה, מערכות הגוף שלו ממשיכות להתפתח, וגופו ממשיך לגדול. באמצעות מכשיר מיוחד, אפשר כבר לשמוע את פעימות לבו, ובאמצעות בדיקה הנקראת אוּלְטְרָא סָאוּנְד אפשר אפילו להבחין, כמעט בוודאות, במינו של העובָּר. בערך בשלב הזה מתחילה האם להרגיש את בעיטותיו של "שחקן הכדורגל" הגדל בְּבִטְנָהּ. העובָּר, שמשקלו בסוף השבוע ה-19 להֵרָיוֹן הוא כמו רֶבַע קִילוֹ גַּרְעִינִים, יכול אומנם לבעוט ולהתגלגל בכיף בבטן, אבל בינתיים זה לא ממש כואב. אפילו די מדגדג.

מוצץ אצבע ומקשיב למוצרט

בשבועות הבאים של ההֵרָיוֹן בהן נמשכת התפתחות האיברים הפנימיים, העובָּר מתחיל להגיב לרעשים חיצוניים ולתנועות הגוף של אמו. בצילומי האוּלְטְרָא סָאוּנְד רואים הרבה פעמים תינוק מוצץ אצבע, ואם תשמיעו לו מוסיקה דרך דְּפָנוֹת הַבֶּטֶן תוכלו לראות על פי תגובותיו אם הוא מעדיף מוּסִיקָה קְלָאסִית או דיסקו קופצני. בשלב זה ממשיכים להתפתח במרץ האיברים הפנימיים. אולם, הבית מתחיל להיות קצת צפוף. לעובָּר המתפתח אין די מקום בחלל הרֶחֶם והוא שוכב בתנוחה עובָּרית: רגליו מכווצות וראשו כפוף אל בטנו. עתה, לפחות הוא מסוגל לבטא את עצמו - ובועט ומתנועע בחוזקה, מה שיכול לעיתים אף להכאיב מעט לאמו. הוא גם לא תמיד מסתדר עם מֵי הַשָּׁפִיר שמסביבו... ונחשו מה הוא עושה כשלפעמים הוא בולע בטעות קצת מים? מתחיל לְשַׁהֵק!

משמין ומעביר את הזמן

בחודש הַשְּׁמִינִי להֵרָיוֹן, העובָּר כמעט מוכן ומושלם. כעת הוא ממתין בסבלנות לרגע הגדול, ובינתיים אוֹגֵר מעט שומן ומשלים את התפתחות הריאות. עיניו כבר פקוחות והוא יכול להבחין באור החודר דרך דופן הבטן. כעת תוכלו לְגָרוֹתוֹ לתנועה לא רק באמצעות מוסיקה אלא גם בעזרת אור המוצמד לבטן. בשלב זה מגיע העובָּר למשקל של 2.5 קִילוֹגְרָמִים בערך, ולאורך של 35 סנטימטרים, ולרוב "מתהפך" בתוך הרֶחֶם כשראשו מופנה כלפי למטה. כעת בהחלט מתחיל להתכונן לרגע הגדול.

ואז, זה מגיע. בחודש הַתְּשִׁיעִי, לקראת רגע הלידה, התינוק הַבָּשֵׁל מְפַלֵּס את דרכו אל תוך הָאַגָּן של האם, מחכה לרגע הנכון ומכריז (בעזרת סימנים מיוחדים): "עכשיו אני מוכן לצאת אל העולם".

ביבליוגרפיה:
כותר: איך באים תינוקות לעולם?
מחברת: גבריאלי, ענת
תאריך: מרץ 2005 , גליון 14
שם כתב העת: גליליאו צעיר : ירחון לילדים סקרנים
עורכת הכתב עת: פרידמן, מירית
בעלי זכויות : גליליאו צעיר בע"מ
הוצאה לאור: גליליאו צעיר בע"מ
הספרייה הוירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית