הודעה לעתונות
21.10.2002
הצוות הבינמשרדי לבחינת התשלום בפארקים עירוניים, דן בסוגיית גביית התשלום בפארק רעננה.
הצוות הוקם בהוראת בג"צ, ע"פ המלצת היועמ"ש, במסגרת הדיון בעתירת "אדם טבע ודין" נגד עיריית רעננה.
עו"ד עמית ברכה מאט"ד: מדינה הדואגת לאיכות תושביה צריכה להבטיח את קיומם של שטחים פתוחים בכל מקום במדינה, העומדים, חינם אין כסף לרשות כל אדם.
הצוות הבינמשרדי שהוקם על מנת לקבוע אמות מידה וקווים מנחים בכל הנוגע לסוגיית גביית התשלום בכניסה לפארקים עירונים התכנס היום (יום שני 21.10.2002) לישיבה בנושא הפארק העירוני ברעננה. הצוות בראשותה של עו"ד שרית דנה, היועצת המשפטית של משרד הפנים, בו חברים, בני ועקנין ראש עיריית אשקלון, ולרי ברכיה מהמשרד לאיכות הסביבה, נעמה אשל-צוברי ממשרד הבינוי והשיכון ועמית לנג מאגף התקציבים באוצר, הוקם בהוראת בג"צ, ע"פ המלצת היועמ"ש, במסגרת הדיון בעתירת "אדם טבע ודין", נגד עיריית רעננה, הגובה תשלום מבאי הפארק העירוני שאינם תושבי העיר.
במסגרת הדיון הופיעו בפני הצוות נציגי "אדם טבע ודין", עיריית רעננה, החברה להגנת הטבע, הקרן הקיימת לישראל, המרכז לשלטון מקומי ומרכז המועצות האזוריות.
נציג אט"ד עו"ד עמית ברכה אמר לחברי הוועדה כי התשלום הנגבה כיום בכניסה לפארק יכול להגיע עד ל- 50 ש"ח למשפחה עם שני ילדים. "כל עיר ועיר במדינת ישראל וייחודה עימה, מקבלת את האזרח הישראלי לביקור בשטחים הציבוריים הפתוחים שבתחומה בזרועות פתוחות, לא כך הדבר ברעננה החוסמת בפני אורחיה את הכניסה לפארק העירוני היחיד בתחומה", כתב עו"ד ברכה בנייר העמדה שהגיש לחברי הוועדה. עו"ד ברכה הוסיף, כי אם רוצה עריית רעננה לגבות כסף, ראוי שתעשה זאת על השימוש במתקנים שבפארק ולא על עצם הרביצה על המדשאות.
עוד אמר עו"ד ברכה כי: "לא כל אזרח במדינת ישראל שפר מזלו להתברך במגורים בתחום באזור בו קיים מערך שטחים פתוחים נרחב. זו הסיבה שתושבי העיר בת-ים מבלים בחינם בפארקים בחולון; זו הסיבה שתושבי יפו מבלים חינם בפארק גני יהושוע; וזו גם הסיבה שתושבי אזור ירושלים זכאים ליהנות מגן סאקר שבבירה, באופן חופשי וללא תשלום".
אדריכלית הנוף ומתכננת הערים של אט"ד, יעל דורי, טענה בדבריה בפני הוועדה כי מדובר בצעד תקדימי במישור הארצי ואף הבינ"ל. "משמעות התקדים אותו קבעה רעננה", הסבירה דורי, "הנו שרשות מקומית רשאית, עפ"י שיקול דעתה, בניגוד לעקרונות התכנון ולחירויות יסוד, לסגור את השטחים הציבוריים בתחום שיפוטה בפני הציבור. סגירה זו מהווה פגיעה חמורה במלאי השטח הפתוח העומד לרשות אזרחי המדינה וכתוצאה מכך נפגעת איכות חייהם".
לסיכום ציינו נציגי "אדם טבע ודין" כי: "התקדים שיצרה עירית רעננה יגרום לנסיגה משמעותית בתפישה הסביבתית ההולכת ומתגבשת במדינת ישראל, לפיה שטחים ציבוריים פתוחים חייבים להיות חלק מ"נשמת" חייו השגרתיים של הפרט. במילים אחרות: הפרט זקוק למוסדות ציבור, לכבישים, למדרכות, לתאורת לילה; אבל באותה מידה - לגינות משחק לפארקים ציבוריים ולמרחב פתוח. חייו העירוניים של הפרט לא יכולים להבנות אך ורק מן הבטון. מדינה הדואגת לאיכות חיי תושביה צריכה להבטיח את קיומם של שטחים פתוחים בכל מקום במדינה, העומדים לרשות כל אזרח, בכל מקום בו הוא נמצא".
וועדת הבדיקה אמורה לסיים את עבודתה עד סוף החודש הנוכחי ולהעביר את מסקנותיה לבג"צ, שיחזור וידון בעתירת אט"ד נגד עיריית רעננה.
יש לציין כי החלטת בג"צ בעתירה נגד עיריית רעננה תשפיע גם על המשך גביית התשלום בעבור הכניסה לפארק העירוני בקריית מוצקין, שם הוחלט גם כן לגבות תשלום ממי שאיננו תושב העיר.
עוד בנושא:
זה לא כל כך נעים לראות פארק סגור